Великите европейци 1 -  от  Омир до Тери Пратчет

Книгата на Пламен Асенов "Великите европейци" ще бъде представена пред казанлъчани на 11 септември, сряда, от 18 часа в Музей „Чудомир“ Казанлък. Тя представя 47 портрета - от Омир до Тери Пратчет, и е първата книга от поредицата за големите личности на Европа.

Водени от идеята, че на България е необходима не втора епоха на Възраждане, а първа епоха на Просвещение, особено по отношение на нашето голямо, но недобре познато европейско семейство, от октомври 2012 г. Радио Пловдив и журналистът Пламен Асенов стартират седмичната рубрика „Великите европейци” – поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. Още от самото начало има идея „Великите европейци” да се пренесе и в книга. Така тръгва истинската книжна поредица „Великите европейци”. Тя започва с нещо съвършено просто, с един въпрос: Какво знаем ние за Европа? Не за Европейския съюз, а за Европа.

Първата книга от поредицата се появява на бял свят в средата на май 2019 година и тя се опитва да започне отговора на този въпрос, като представя 47 портрета на европейски гении – от Омир до Тери Пратчет.

Поредицата е уникална в историята на българската журналистика, разказите в нея са динамични, интересни, съчетани са с автентични звуци и подходяща музика, носят силен образователен елемент и в същото време имат развлекателен характер. Така се реализира една от основните цели на „Великите европейци” – да докосне възможно най-широк кръг слушатели, включително младите хора.

До средата на 2019 година, в това разгърнато ветрило от истории за живота и постиженията на велики и вдъхновяващи личности от Европа, са представени вече над 300 портрета.

Към словесните портрети художникът Александър Гьошев прибавя и неговите 47 графични портретни скици, които говорят един и същи език с текста, но с различна, прелестна интонация.

Пламен Асенов /1958, Пловдив/ започва работа през 1981 г. във в. “Нов живот” в Кърджали, а от 1990 до 1992 г. е журналист във в. “Демокрация” и “Подкрепа” – София.
От началото на 1991-ва е кореспондент на Българската редакция на британската ВВС. След закриването на редакцията през 2006 г. е на свободна практика, пише политически анализи за в. “Дневник”, “Сега”, “24 часа”, “Труд”, коментатор е на Радио “Пловдив” и БНТ-Пловдив. През 2006 г. е сценарист на “Лица от България”, документална поредица от 15 филма с режисьор Дамян Серкеджиев, излъчени по БНТ-София. От началото на 2007 г. и досега е политически наблюдател за България, Балканите и Европа на радио SBS – Мелбърн, Австралия.

За поредицата си от 104 политически коментара в пловдивския в. “Марица” през 2011 г. печели наградата “Пловдив” за журналистика. От октомври 2012 година в ефира на Радио Пловдив стартира „Великите европейци”, образователно-развлекателна поредица на Пламен Асенов, която включва радио-портрети на известни личности от европейската история, политика, култура, наука и др. Тя се излъчва също по Програма „Хоризонт” на БНР и радио SBS – Мелбърн, за българите в Австралия.

От март 2014 г. Пламен Асенов е и политически коментатор на сайта faktor.bg.

Като писател е автор на шест книги – поезия и проза. Със свои текстове участва и в две концептуални изложби на Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна” – Пловдив.