Трима казанлъчани търсят стъпките на Чудомир в Турция Директорът на литературно-художествен музей „Чудомир“- Добрина Матова, актьорът от общинския театър Жоро Атанасов, който е и член на Управителния съвет на Фондация „Чудомир“ и операторът Невена Трифонова, са казанлъшкото представителство в групата българи, които поемат тази неделя по стъпките на Чудомир в съседна Турция.
Писмовното творчество на Чудомир, родено след пътуванията му в южната ни съседка, Турция, оживява в проект на Шуменската библиотека, съобщи Дарина Стоянова от Регионална библиотека „Стоян Чилингиров“. Проектът, който започна от началото на септември, ще подготви виртуална изложба за пътешествието на групата българи - „Пътуване без граници и бариери“ и гид-брошура на български, английски и турски език. Истанбул, Бурса, Одрин, местата, където е бил казанлъшкият майстор на четката и сатиричното перо, ще „оживеят“ при осъществяването на проекта, част от който е и това пътуване до Турция. Чрез него именно, ще бъдат опознати Чудомировите места, които ще бъдат документирани в снимков и филмов материал.
Казанлъшките общински културни институции – Литературно-художествения музей „Чудомир“ и Фондация „Чудомир“, са партньори на проекта, разработен и спечелен от Шуменската регионална библиотека. Отличният приятел на музея и фондацията през годините – проф.д-р Хюсеин Мевсим, преподавател по български език и литература в Анкарския университет, който поддържа добри творчески връзки с Казанлък, също участва в реализацията на идеята. Проектът разчита и на подкрепата на професор Яни Милчаков, също добре познат в Казанлък с контактите си с ЛХМ „Чудомир“ и едноименната фондация през годините. Практическото осъществяване на проекта ще съдейства за активиране на партньорските отношения с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ с музея на Чудомир, както и с фондацията от Града на розите,
Проектът има свое лого и рекламни материали, предстои представянето на окончателните резултати от проекта след завръщането на групата от едноседмичен престой в Турция.