Театри, книги, изложби в Чудомирови празници '2021

След една година прекъсване, надеждата е Чудомировите празници в Казанлък да се случат за 27-и път през 2021-ва. Както винаги, организаторите от фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ са подготвили богата и разнообразна програма в седмицата от 25 март до 1 април. За културното събитие съобщиха Борис Кърчев, председател на фондацията, и Добрина Матова, директор на музея.


Петте театрални постановки са само по произведения на Чудомир. Гостуващите театрални формации са от София, Кърджали и Силистра и една очаквана премиера на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ - „Чудомирови радости и неволи“. С нашенски привкус е и мюзикълът „Вечеринка“ по Чудомир - постановка на Гълъбина Михайлова със специалното участие на група „Грамофон“.

Няколко шарени изложби очакват своите многобройни почитатели. Те ще бъдат експонирани в зала „Иван Милев“ на ул. „Искра“ 4 и в ЛХМ „Чудомир“. Артинсталация на Чудомирови герои ще развеселят казанлъчани и гостите на града по улица „Искра“.

В рамките на празниците ще бъдат представени книгите „Дневници и делници“ на Татяна Лолова, „Георги Парцалев. Хамлет от Левски“ на Георги Тошев и „Столетниците – благословия или орисия“ на Мира Добрева.

За любителите на музиката са предвидени рок-концерт, класически концерт и концерт от песни от популярни мюзикъли.

И тази година е предвидена научна конференция, като докладите ще бъдат от издадения за празниците сборник. За пети път ще отвори врати Училището за карикатура.

Обновен и изключително ценен 15-минутен документален филм „Добавена реалност – Живият Чудомир“ в музея „съживява“ Димитър Чорбаджийски и някои от неговите герои. Филмът е дело на Емил Марков от Габрово, събрал документални кадри с известния писател от богатия музеен архив. С тази и други виртуални новости като интерактивния екскурзовод с анимирани Чудомирови рисунки ще бъдат изненадани посетителите.

Ще бъде обявен и 52-ият носител на наградата "Чудомир" за къс хумористичен разказ. През 2020 година единственото събитие, което се реализира, при това онлайн, бе обявяването на носителя на тази награда. Това бе Никита Нанков за неговия разказ "Ръководство по сапунисване". Той стана победител в 51-ото издание на конкурса, организиран от фондация "Чудомир" и вестник "Стършел".

Финансирането на 27-те Чудомирови празници е от общинския бюджет в размер на 20 хил. лева, 10 хил. лева отпуска на фондация "Чудомир" Министерството на културата и приходи от продажбата на билети за театралните постановки. Всички събития са безплатни, без театралните спектакли, които ще бъдат в зала „Лекс“ в сградата на Община Казанлък. Цената на билетите ще се движи от 8 до 10 лева, а продажбата им започва след 15 март.

Организаторите на Чудомировите празници са съобразили всички свои инициативи с изискванията и разпорежданията на МЗ, свързани с пандемичната обстановка в страната.