Ръководството на Фондация „ Чудомир” има амбициите да бъдат преиздадени шестте тома на Чудомир, издадени през 2013 година. „ Целта е на добра цена да бъдат издадени шестте тома, за да бъдат достъпни за всеки, който желае да има в библиотеката си Чудомир”, поясни Борис Кърчев, председател на Фондацията. Три спектакъла – на Старозагорския, Габровския и Ямболския театри ще си оспорват статуетката в 15-то издание на „ Комедийния хит на сезона”, в рамките на Чудомирови празници 2016. Освен театрални постановки, казанлъчани ще имат възможност да гледат опера и оперета, концерт на Тримата тенори и фолклорен концерт. Ще бъдат връчени и наградите на вече утвърдилите се с годините „ Малките нашенци” – национален конкурс за весела детска рисунка и „ Чудонемирчета „ – конкурс за изпълнение на хумористична творба. Общо 25 прояви са включени в програмата на Чудомирови празници 2016. Цените на билетите за спектаклите и концертите ще варират между 5 и 8 лв., поясни Борис Кърчев. Продажбата им ще започне седмица преди началото на Чудомирови празници.
По традиция празниците ще бъдат открити на 25 март – рождения ден на Димитър Чорбаджийски. В рамките на празниците ще бъдат открити две изложби - „ Пейзажистът Чудомир” и „ Нашенци преди и сега” – рисунки на малките художници от Школа „ Арт линия” с ръководител Ваня Запрянова. Шест книги ще бъдат представени по време на празниците - „Сянката на Александър Велики“ на Антон Дончев, „Сред зловещата песен на куршумите“ на Лилия Димитрова, „Гатанки от небето“ и „Къде отиваш пътнико?“ на Ивинела Самуилова, фейлетони на Капка Тодорова „Лола – секс, мусака и революции“. Ще бъдат представени и книгите, спечелили проект по програма на Община Казанлък – „ Чудомир и нашето съвремие”, „ Трифонизми” на Трифон Ефремов и „ Математическа поема” на Румен Денев. Ще бъде представен и филмът на Мариан Маринов и Спас Спасов „ Пътеки от слънцето към тъмнината”, създаден по проекта „ Неотъпкани пътеки към отворени врати”.
Със свои инициативи в празниците ще се включат и ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „ Акад. Дечко Узунов”.