За лекаря, основоположник на модерната неврохирургия в Югоизточна България д-р Кънчо Попов е седмата книга на известния съдия – казанлъчанина Стефан Саранеделчев. И ако можем да определим с една дума настоящата дейност на дългогодишния заместник-председател на Окръжен съд - Стара Загора, вече пенсионер, е Летописецът на Казанлък. Седем книги вече има зад гърба си съдия Саранеделчев и в по-голямата част от тях той детайлно изследва старите казанлъшки родове – Саранеделчеви, Калайджиеви, Кьорнедялкови. Истински изследовател, с перфектна точност и прецизност, Стефан Саранеделчев чертае родословните дървета, проследява старите казанлъшки фамилии отпреди 200 години до днес, събира и публикува автентични снимки.

Само преди 3 месеца, на 25 март 2018 година, съдия Саранеделчев представи шестата си книга „Зад превръзката, Темида закачливо ни намига“ – сборник с весели и закачливи разкази за случки от неговата съдебната практика, както и тази на негови колеги и хора свързани с правораздаването. На 5 юли 2018 година неуморният летописец на казанлъшките родове и на известни личности, свързани с Казанлък, ще представи седмата си книга – „Живот, отдаден на пациента” за известния неврохирург в Старозагорската окръжна болница д-р Кънчо Попов. Наследник на легендарния революционер и възрожденец поп Минчо Кънчев, на когото в Стара Загора е кръстена една от улиците в центъра на града, и закърмен с напредничавите идеи на стария казанлъшки род Бузови по майчина линия, д-р Попов е признат авторитет в съвременната неврохирургия в България. През 1971 година той създава първото Неврохирургично отделение в Окръжна болница-Стара Загора за цяла Югоизточна България, обхващаща Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска области.

Д-р Кънчо Попов е роден през 1932 г. в Стара Загора в семейството на Косьо Кънчев Попов и Дешка Иванова Бузова. Майка му е потомствена казанлъчанка от рода Бузови от южната част на Калпакчийската махала, така наречената от старите казанлъчани Долна махала.В Казанлък все още живеят потомци на този род. Един от тях е Иван /Ваньо/ Димитров Бузов- първи братовчед на д-р КънчоПопов. Ваньо е баща на Мария Бузова, завършила УНСС, специалност "Икономическа информатика", работи в Община Казанлък, както и на Петя Шопова, завършила история в СУ "Св.Кл.Охридски", работи в Общинска библиотека "Искра".

Бащата на д-р Попов е от рода на големия революционер и възрожденец от 19 век поп Минчо Кънчев - автор на уникалната книга "Видрица". Кънчо Попов е завършил средното си образование в Стара Загора, но често е гостувал в родния дом на своята майка, при баба си Стефана Бузова, която почива през 1956 г. През летните ваканции също е бил в Казанлък и е бил страстен читател в библиотека "Искра".

Завършва медицина в София през 1956 г. Разпределен е и работи в Кърджалийско, но със своите способности на лекар още след първата година е назначен за околийски лекар в Кърджали. През 1960 г. започва работа в Окръжна болница-Стара Загора, отначало като невролог, а след това като неврохирург.

Д-р Попов е спасил е живота на хиляди хора, претърпели тежки травми при катастрофи и други злополуки. „През периода 1989-2007 г. бе и запомнящ се със своите изяви общественик. Четири мандата общински съветник в Стара Загора. Почина през 2008 г. „Обичаше Казанлък и често го посещаваше не само по служба - за консултации и операции в казанлъшката болница и в кабинет, който много години имаше тук с казанлъшката невроложка д-р Иглика Ковачева, но чисто емоционално, като родно място на своята майка и нейния казанлъшки род”, споделя авторът на книгата за известния лекар, свързан с града на розите.

Представянето на седмата книга „Живот, отдаден на пациента” на Стефан Саранеделчев в Казанлък е на 5 юли от 17.30 часа в ЛХМ „Чудомир”.