Повече от 500 снимки с автографи, над 30 книги и десетки писма съхранява бившият начален учител от Казанлък Стефан Цокев. Първият автограф е от 1969 година от популярния в близкото минало певец Бисер Киров. Същата година лично е получил автограф от актьора Любомир Кабакчиев и състезателката по художествена гимнастика Нешка Робева, станала по-късно известна като треньорка на златните български момичета. Това са първите автографи, които пази в богатата си днес колекция казанлъчанинът. Запалили се заедно със своята съпруга Веска Събева по това необичайно хоби и заедно пишели писма до известни хора или заедно лично се срещали с тях. Преди една година съпругата на Стефан си отишла от този свят, но той продължил семейното хоби. В нейна памет и заради своите наследници.

С актьора Станимир Гъмов

510 снимки с автографи е подредил в колекцията си 75-годишният казанлъчанин. Има послания от артисти, спортисти, политици, директори на театри, президенти на спортни федерации. Особено ценен му е споменът от волейболиста Владимир Николов. Големият български спортист му пратил не само снимка с посвещение, но и фланелката си от едно от световните първенства по волейбол, в което е участвал. Ивет Лалова, Кубрат Пулев, Мария Гроздева са сред изявените български спортисти, които веднага се отзовали на молбата му за автографи.


Автографи има и от всички политици, без Ахмед Доган. Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Иван Костов, Корнелия Нинова, Радан Кънев, президентът Росен Плевнелиев, бившия главен прокурор Сотир Цацаров са изпратили снимки с посвещение на колекционера от града на розите. От настоящия президент на България Румен Радев все още няма автограф.

Притежава автографи от повечето известни лица на Нова телевизия, която му е любима. Участниците на всички 8 сезона на предаването „Като две капки вода” са се отзовали на писмата на Стефан Цокев и са изпратили свои снимки с пожелания. А в настоящия сезон той бе единствият зрител в залата след обявяване на пандемията от коронавирус, специално поканен от изпълнителния директор на телевизията и продуцента на шоуто. Там Стефан Цокев лично събра 15 автографа и успя да си направи над 40 снимки с участниците и с екипа.

Книги с посвещения казанлъчанинът има от големите български поети Асен Босев и Любомир Левчев, от артистите Иван Иванов и Елен Колева, от певеца Христо Кидиков, от кулинарния виртуоз Ути Бъчваров, от писателя Стефан Цанев, от журналиста, публицист и издател Иван Гранитски. Две книги получил и от светския лъв Евгени Минчев.

Единственият му чуждестранен автограф е от известния руски астроном проф. Борис Кукаркин. Видният учен е изпратил не само своя снимка с послание, но и снимка на обратната страна на Луната.

Повечето хора, към които се обръща с молба да му изпратят автограф, откликват веднага. Има и такива, на които е писал по няколко писма и не са му отговорили, но това много рядко се случва.

„Имам син и дъщеря, които също са учители, внук и внучка – споделя мъжът, който 51 години следва неотклонно своето хоби. - Когато внуците ми станат на годините на моите деца, автографите ще навършат 100 години и това ще бъде един хубав спомен за тях от мен”, споделя колекционерът. И ще бъде не само скъп спомен, а история, разказана по необичаен начин – чрез автографите и мислите, които са оставили за себе си самите хора, живели в едно отминало време.