Обновена: Казанлъчанин възстановява митичната лира на Орфей

Инструментът, изработен от коруба на костенурка, се очаква да звучи от Мегалита над Бузовград

Митичната лира на Орфей, възстановена по древни фрески от казанлъшкия лютиер Андриан Андреев, се очаква да звучи на живо от Мегалита над село Бузовград по време на тазгодишните Празници в Долината на тракийски царе. Новината съобщи директорът на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък Димитър Кабаков. Театралната формация има отговорната задача да пресъздаде древните тракийски ритуали в два похода до „Вратата на Богинята” – „Походът на мълчанието” и „Залезът на траките”. В момента усилено се работи по възможността инструментът, който е прозвучал преди 8 години в Античния театър в града под тепетата по време на празника на Старинен Пловдив, да огласи и Долината на тракийските царе.


Максимално точно копие на лирата на тракийския певец е изработено от казанлъшкия майстор лютиер Андриан Андреев по поръчка на културен институт „Старинен Пловдив” през 2009 година. Това се осъществява по съвместен европейски проект между Италия, Испания и България. Андриан Андреев, който дълго време е проучвал фрески на древни художници, запазени мозайки, рисунки върху антични тракийски съдове, по описания в митове и легенди. За направата му, която е отнела на лютиера близо 3 месеца, той е използвал коруба от костенурка за резонаторната кутия и ярешка кожа за мембраната. Сърцевини от дрян и яворово дърво са заместили козия рог, ползван от древните майстори. Единственото осъвременяване на инструмента е продиктувано от естетически съображения - седемте струни на възстановената лира са синтетични, предназначени за класическа китара, вместо използваните в древността кожени струни. "Струните имат символика - тогава са били познати 7 планети и всяка струна отговаря на определена планета" - споделя майсторът на инструмента Андриан Андреев.


По думите му, има данни, че оригиналната лира е била изработена от рога на козел, покрити целите в злато. Боговете обаче отнемат тази лира от Орфей. "Впоследствие той изработва инструмент, по който сме се водили при направата", разказва казанлъшкият лютиер. През 2009 година на възстановения инструмент е с била избрана да свири Милена Вълчева от китарното дуо „Вълчеви”. Тя е изпълнила 6 химна на древния тракийски певец, запазени в старогръцки хроники. По думите й тогава, няма информация с какви тонове е настройвал лирата си Орфей, затова тя е настроила инструмента в тоналност ми минор.

Казанлъчани и гостите на града очакват с нетърпение митичната лира на Орфей, възстановена от ръцете на казанлъшки майстор, да прозвучи от Мегалита и да огласи Долината на древните траки.

На снимката: Копие на Орфеевата лира, изработено от казанлъшкия майстор на струнни музикални инструменти Андриан Андреев