Първият салон на казанлъшките фотографи е факт, както е и факт небивалият интерес, който той предизвика. Не само с огромния брой участници – 40 автори със 140 творби, от които жури от авторитетни и доказали се творци селектира 63 фотоса, но и с препълнената до спукване зала на Музея на фотографията от почитатели, приятел и ценители на фотографското изкуство.

Автори на различна възраст и на различно ниво във фотографията от Казанлък участват със свои кадри – както доайени в професията като Бончо Меланов, Ирена Пейчева, така и учениците Кирил Кацаров, Давид Кулев, Габриел Караколев. За високото ниво на Салона говорят имената на утвърдени фотографи като Александър Иванов, Бедрос Азинян, Желиян Николов, Йонко Русев, Стефан Папукчиев, Добромир Димов, Веселин Бонев, Ирена Пейчева, Мария Димова, Стефан Христов. Почитателите на фотографията се радват на фотосите на Максим Буковски, Виктор Маринов, д-р Деян Косев, както и на по-малко познатите във фотографските среди, но определено талантливите Пламена Радукова и Татяна Бончева.

Носителите на престижни награди Веселин Атанасов, Пламен Петков и Илиян Мичев радват публиката с иновативни идеи и високо техническо изпълнение. Работещият в "Арсенал" АД, но завладян от магията на обектива Димитър Димитров се представя с два портрета, които са коренно противоположни по излъчване, но показват таланта му в портретната фотография. Легендарният паметник на връх Шипка през зимата е кадър на Ивайло Каравастев, който впечатлява с внушителното си излъчване. Провокативната фотография на Румен Сомов дава повод за размисли за смисъла на живота.

Казанлъшки фотографи със силни изяви в специализирани конкурси и млади таланти, които тепърва навлизат в изкуството, но показват идеи и енергия, участват с творбите си в Зимния фотосалон. В изложбата присъстват портрети, репортажи, актова фотография, пейзажи, продуктова фотография, макро-фотография.


„Музеят на фотографията отдавна се превърна в артистично място, където хора като вас си дават среща.“, отбеляза в приветствието си кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя пожела на творците удовлетворение от това, което правят и нови успехи. А директорът на Музея Стефан Папукчиев отбеляза, че след този впечатляващ старт Салонът на казанлъшките фотографи ще се проведе през ноември следващата година, като тогава ще има и конкурсен характер.

Тази година награди нямаше, но фотограф-художникът Александър Иванов, член на журито, отличи със свои албуми двама млади творци – Кирил Кацаров, ученик от Художествената гимназия, който снима с лентов фотоапарат, и Пламена Радукова, която работи във Военния клуб.

Начало на празника за казанлъшката фотография даде изпълнението на „Бохемска рапсодия” на Смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев.

Изложбата от Салона на казанлъшките фотографи ще остане за разглеждане в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства до Нова година.