Най-миниатюрната тухлена тракийска гробница разкриха край Розово

От от всички известни досега тухлени тракийски гробници у нас, разкритата край казанлъшкото село Розово е най-миниатюрната и в същото време е най-небрежно изпълнената. Тя е втората в България след емблематичната Казанлъшка тракийска гробница, която е куполна тухлена тракийска гробница, останалите, които са градени с тухли, са правоъгълни.


Това каза ръководителят на археологическите проучвания на гробницата в землището на село Розово, но намираща се само на 3 километра от Казанлък, доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ при БАН. През 2010 година е разкрита гробницата от иманяри, но едва сега са осигурени средства за извършване на спасителните разкопки, които се финансират от Исторически музей „Искра” - Казанлък. От музея в екипа, който ги осъществява, участва Меглена Първин.


Гробницата край Розово е датирана от III век пр. Хр. Т я е от типа на Казанлъшката тракийска гробница с много добре запазена гробна камера, но без гробни съоръжения. Била е ограбена от иманяри. Източната стена на гробницата е разрушена още в древността. Диаметърът й е 2.16 метра и е висока също 2.16 метра, което я прави най-малката открита до момента от този тип. Покрита е с каменна плоча, а е изградена от изпечени тухли, като по различните им размери и форма се съди, че са печени на мястото на градежа. Имало е помещение пред гробната камера и навес с дървена конструкция и тухлени плочи отгоре. Той се е срутил, но отдолу също ще се копае, за да се види какво има. Фасадата е каменна, като гробницата е облицована с речни камъни. След набезите на иманярите не е останало нищо, освен череп и разпилени кости от човешки скелет.

Спасителните разкопки приключват утре, 21 септември, след което решението за бъдещето на такива обекти – паметници на културата, се взема от министъра на културата.