Комисар Попов, проф. Цонев... орден за Владимир Пенев
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Владимир Пенев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството, съобщи правителствената пресслужба.

Владимир Пенев е магистър по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Николай Люцканов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.Роден е на 24 октомври 1958 г. В София. Баща му е покойният Никола Пенев, журналист от вестник „Земеделско знаме“. От 1985 до 1992 г. участва в състава на Младежки театър „Николай Бинев“ в София, а след това е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“. Има множество роли в киното и в телевизионни сериали. Участва активно в благотворителни инициативи, а през 2018, по негово предложение съвместно с община София, стартира проектът Улица „Иван Вазов“ - Музей на открито.

През 2013 г. става министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.

Сред многобройните му награди са „Златна маска“ на Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята си на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“ на ТР „Сфумато“ (2007), Аскеер през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на К. Илиев с режисьор М. Младенова, Аскеер през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за „Пясъчен часовник“ с режисьор Г. Дюлгеров. През 2010 г. е номиниран за Аскеер за поддържаща мъжка роля в „Приятно страшно“ на Театър 199.
Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за водеща мъжка роля“, за ролята на (Арпагон) в "Скъперникът", Малък градски театър „Зад канала“, 2014.

Почитателите на българските телевизионни сериали по достойнство оценяват участието на Владимир Пенев в две култови български поредици. В „Под прикритие” на БНТ актьорът впечатляващо влезе в образа на професионален криминалист в ролята на комисар Емил Попов. А в шестия сезон на „Откраднат живот” – „Анатомия на гнева”, на Нова телевизия актьорът блестящо играе странния и многолик професор Асен Цонев.