Казанлъшка връзка в новата лента за Атанас Буров

Филмовата лента „Останалото е пепел” за живота на известния български финансист и политик Атанас Буров тръгва по кината от днес, 6 март. Наред с имената на популярните актьори Асен Блатечки, Диляна Попова, Симеон Лютаков, Нейтън Купър, Евгени Будинов и други, филмът привлича и с още едно име – това на режисьора Георги Костов. За казанлъчани това е от особено значение и носи специален сантимент, защото Георги Костов е родом от Казанлък. Той е завършил средното си образование тук и не пропуска да си идва в родния град, когато има възможност. Завършва НАТФИЗ, като следва успоредно две специалности – „Филмов монтаж” и „Филмова режисура”.

През 2000-та година се залавя със заснемането на късометражен филм, в който се разказва за двама неудачници. Комичният разказ е основата на бъдещия филм „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”, който излиза през 2012 година. Художествен ръководител е на филма „11 А”, който е в Топ 5 на най-гледаните филми, произведени след 1990 година. Негови са още лентите ”Секс Академия мъже“, “Опърничавите“ и други. По време на своята кариера се е занимавал активно със създаването на игрални и документални филми, реклами, музикални клипове и корпоративни видеа. Дългогодишният му опит във филмовата индустрия му дава възможност да се реализира успешно не само като режисьор, но също така като продуцент, сценарист, оператор и монтажист.

Филмът „Останалото е пепел” пресъздава исторически моменти от българската действителност в края на Втората световна война и е вдъхновен от колоритната личност на известния банкер, дипломат и политик Атанас Буров. Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан „идеолог на българската буржоазия".

Във филма историческите моменти се преплитат в романтична сюжетна нишка. Асен Блатечки влиза в главната роля на Атанас Буров, а в ролята на влюбената в него секретарка Мария е Диляна Попова. В лентата са използвани автентични архивни кадри от разрушената по времето на Втората световна война София.