Казанлъчанка показва неизвестни снимки с Цар Борис III
Непубликувани фотографии от архивите на казанлъчанката Лилия Димитрова, племеница на Чудомир, ще бъдат показани в изложба на Музея на фотографията в Казанлък на 6 - и февруари.

на сн: Лилия Димитрова

Фотографиите, сред които и неизвестни снимки с образа на Цар Борис III, ще бъдат видени за пръв път от посетителите на музея, благодарение на събирателската дейност на Димитрова, опазила ценните архиви на дядо си Георги Чорбаджийски, брат на Димитър Чорбаджийски – Чудомир.
Георги е големият брат в семейството, което живее в село Турия. Бил е учител, общественик, член на множество родолюбиви организации преди 1944 г. Основател е на гимназията в Павел баня.

Георги Чорбаджийски получава Кръст за храброст от Балканската война /1912 - 1913 г./, по време на която, го произвеждат за подофицер. По-късно, той става председател на казанлъшкото Дружество на запасните подофицери - „Бузлуджа“. Именно като такъв, Георги Чорбаджийски развива активна дейност в цялата страна. Делегат е национални конгреси, присъства на множество исторически събития, свързани с почитане паметта на загиналите във войните, българи.

Изложбата, която се открива на 6-и февруари, съдържа снимки от тези негови посещения. Полагането на основния камък на Паметника на Свободата на Шипка, Освещаването на Паметника на загиналите в парк Розариум в Казанлък на 28. 08. 1937 г., на паметника на полк. Борис Дрангов в село Дрангово и на Хаджи Димитър – в Сливен, както и общи снимки на делегациите на конгреси на Съюза на подофицерите до 1944 г., във Варна, Скопие, Петрич, София, Бургас, Видин и други места в България, са част от документалната изложба.
През 2014 г. архивите на Георги Чорбаджийски са проучени от внучката му Лилия Димитрова, за нуждите на издаването на „България над всичко“. Книгата съдържа документални свидетелства за живота и дейността на подофицерското дружество, подкрепяло не само опазването на паметта за загиналите, но и трудния живот на техните семейства, останали без бащи.

Снимките от изложбата, на брой повече от 70, са обработени в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Значителна част от тях са запечатали образи на български опълченци с характерните им калпаци и униформи.
Лилия Димитрова не за пръв път отваря семейните архиви, за да покаже на Казанлък богатото историческо и културно наследство, останало от неговите именити личности. Племеницата на Чудомир е и един от големите дарители за фондовете на казанлъшките музеи.