Уникални мащабни копия на кораби подреди в Музея на розата казанлъчанинът Динко Костадинов. Близо 50 години от своя живот той е посветил на корабомоделизма. Създаването на макети на реални плавателни съдове за него е надхвърлило определението хоби. То се е превърнало в кауза.


Започва през 1965-1966 година, когато в Казанлък се сформира Клуб по корабомоделизъм под шефството на Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО). После служи във флота в годините 1970-1973, което още повече разпалва интереса му към морските плавателни съдове. Самият той е енергетик, специалист по топло-електрически централи. Но никога, нито за миг не е спирал да прави модели на кораби. Преди години доста трудно било да се намери необходимата информация като чертежи, документи, схеми, които да ползва при изработката на мащабните копия. Днес е по-лесно, съвременните средства за комуникация улесняват достъпа, има много повече възможности човек да открие това, което го интересува. Макар че в България и сега специализираната информация е оскъдна, казва Динко Костадинов. Той е изключително благодарен на Военно-морския музей във Варна за сътрудничеството и подкрепата, която му оказва в неговата мисия да „възкресява“ чрез мини копия реални плавателни съдове от различни времена и епохи в развитието на морското дело. Някои от моделите е дарил на музея.

Десетки копия е изработил, сред които на бойни и учебни кораби, платноходи, фрегати, подводници... Повечето се намират в Клуба по корабомоделизъм в Горна Оряховица, където е живял над 30 години. Завръщайки се в родния Казанлък, Динко Костадинов показва част от макетите на своите съграждани и гостите на града.

Неговата уникална изложба съдържа копие в мащаб 1:150 на ракетен крайцер „Слава“. Внушителният модел е любим на Динко. Сред впечатляващите експонати са още учебните кораби „Александър фон Хумболт“ и „Бундес Марина“, линеен кораб „Ямато“, фрегатите „Конститюшън“, „Баунти“, „Юнайтед Стетс“ – всички са пълни копия на оригиналите, в мащаб 1:1200. Тук са още моделите на линеен кораб „Ню Джърси“, атомна ракетна подводница „Тайфун“.

Експонатите впечатляват със своето прецизно изпълнение. Изпипани са с вещина, търпение и познания до най-дребния детайл. Изложбата ще остане на разположение на посетителите до 1 октомври т.г. За нейното осъществяване в града на розите заслуга имат управителят на „Казанлъшка Искра“ Симеон Стоилков, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и домакинът – ИМ „Искра“.