Изследовател на HIV вируса подрежда живопис

Тя е толкова млада и красива, че човек много трудно би я свързал с професията й на инженер – биотехнолог. Още по-малко, че е завършила едно от най-тежките висши учебни заведения – Химико-технологичния и металургичен университет в София, а дипломната й работа е свързана с противотуморни антибиотици. Оттук идва следващата изненада от поредицата, които ни поднася очарователната казанлъчанка Райна Ненова. А тя е, че младата дипломантка веднага постъпва в Българската академия на науките и научната й работа е свързана с изследванията на вируса на HIV (ХИВ), като защитава докторска дисертация по тази тема. В продължение на 10 години младият учен от града на розите има щастието и късмета да работи заедно и да бъде сътрудник на светилото в областта на изследванията на HIV вируса в България проф. Радка Аргирова в Националния център по заразни и паразитни болести, отдел „Вирусология“.

„Постигнахме много големи успехи в тази сфера – разказва днес Райна Ненова, която откривам в Казанлък. – Освен публикациите имахме и много участия във всички европейски конференции по въпросите на HIV/СПИН и в световни форуми, което става само след предварителен подбор от специална комисия от световни специалисти в тази област. Това беше изключителен успех за нашия екип и за нашата работа по такъв сериозен проблем като HIV вируса.“

През лятото на 2016 година заедно със своя съпруг се завръща в родния Казанлък и се отдава на рисуването. Вдъхновява я красивата природа наоколо – Долината на розите, огряна от слънцето, пазена от Балкана. Всъщност, изящното изкуство влече Райна Ненова доста отдавна. Още като млад изследовател на HIV/СПИН в БАН тя попада на друг изключителен учител – Стефка Балджиева. Тя не е академичен художник, но картините й се оценяват от аукционната къща „Сотбис“, казва за нея казанлъшката й последователка. Курсовете по живопис са нетрадиционни. Те не са били с цел да създават художници, а за хора, търсещи себе си, своите непознати страни, които да развият, за да не се поддават на негативизма и смазващия стрес в ежедневието. Рисуване, за да откриеш смисъла на собствения си живот.Първата самостоятелна изложба на Райна Ненова бе подредена в родния град под заглавието „Завръщане в Розовата долина“. Събитието бе през 2018 година в ЛХМ „Чудомир“.

По повод 144 години от рождението на генерал Иван Вълков на 18 януари 2019 година във фоайето на Военния клуб в Казанлък от 12.00 часа ще бъде открита втората самостоятелна изложба на авторката, наречена „Театърът – ЖИВОТ“. Събитието се организира от Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, на който Райна Ненова е избрана за секретар. Този избор младата казанлъчанка приема като отговорност и знак на почит и продължаване делото на нейните предци - нейният прадядо и дядо й са били авиатори, а дядо й Пейо Гавазов е бил член на Съюза.