Изложба събра роднини и почитатели на Васил Бараков

Роден е на 4 септември 1902 г. в Казанлък. Учи живопис в Художествената академия в София при Цено Тодоров и Стефан Иванов. Първата му изложба през 1939 г. няма финансов успех и той става декоратор в Пловдивския театър. След 1950 г. живее и работи в София. Заедно със Златю Бояджиев и Давид Перец са известни като „Бараците“. Прозвището им е дадено от друг голям живописец от Пловдив – Цанко Лавренов. Васил е бялата лястовица или душата на групата. Почива на 27 ноември 1991 г.

Васил Бараков.

Изложбата, посветена на 120 години от рождението му, събра в Казанлък роднини, местна власт, ценители на изобразителното изкуство. Със заглавие „Територии на меланхолията“ вернисажът се превърна в един своеобразен жест на почит и уважение към твореца, оставил забележителна следа в българската живопис.

„За специалистите той е познат като българският Сезан и Баща на индустриалния пейзаж, но Васил Бараков е и много повече“, отбеляза при откриването на изложбата директорът на Художествена галерия –Казанлък д-р Пламен Петров. По думите му, срещата с наследниците на художника е открила огромна съкровищница, която разкрива историята на българското изкуство и разбиране на творчеството му. За Васил Бараков се знае още, че е бил последният художник, който сам е правел боите си.

Изложбата се реализира под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Българското национално радио и подкрепата на Община Казанлък. Подредени са повече от 90 творби на Васил Бараков, част от тях не са показвани досега. Картините са предоставени от различни галерии в страната, със специалното съдействие на Националната художествена галерия и Съюза на българските художници.

Предстои отпечатването на каталог, който ще бъде готов през ноември тази година. В него ще бъде представено цялото художествено наследство на автора, съхранявано в държавните художествени музеи в страната и в някои от големите частни колекции.

След закриването на изложбата в Художествена галерия – Казанлък тя ще бъде представена в София, в специално адаптиран вид за едно от изложбените пространства на Съюза на българските художници.

„Територии на меланхолията“ е част от програмата на Празници в Долината на тракийските царе. Изложбата може да бъде разгледана в Казанлък до 20 ноември 2022 г.