„По случай Освобождението на България и боевете на връх Шипка ние представихме пред нашите български приятели казашка програма. Защото казаци от Донския казашки полк са участвали в Руско-турската освободителна война, а те са горди, достойни хора и това се отразява в тяхната музика и в техните танци”. Това сподели Татяна Бушуйкина, ръководител на Ансамбъла за народна музика „Славица”, който завладя публиката в Казанлък по време на честването на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк.

Татяна Бушуйкина е старши преподавател в катедра „Руско народно певческо изкуство” в Московския държавен институт по култура, а останалите шестима изпълнители от ансамбъл „Славица" са студенти или випускници на същия институт. Всички са с висше образование, професионални музиканти, които пеят, свирят на традиционни руски инструменти като баян и балалайка, и танцуват. Съставът е съвсем млад, създаден е преди две години към Руското историческо просветителско дружество „Двуглав орел” на генерал-лейтенант Леонид Решетников. В България са за втори път и задължително посещават легендарния връх Шипка – там, където са се състояли тежките и решителни боеве през август 1877 година.

Младите таланти изпълняват песни от различни краища на Русия, военни песни, казашки песни, които съпровождат с характерните за казаците танци и бой с шашки. В програмата в Казанлък те са включили и две емблематични български песни „Хубава си, моя горо” и „Тръгнала е малка мома”.


„Ние сме много близки с вас по култура и по душевност. Щастливи сме да бъдем част от тържествата, посветени на едно толкова важно събитие в българската история”, сподели ръководителят на състав „Славица” Татяна Бушуйкина. Тя призна, че българските народни песни много допадат на групата и могат да подхванат и запеят всяка песен, която чуят тук. Всички песни в техния богат репертоар са разучили, благодарение на етнографски експедиции, които правят в различни краища на Русия, както и на Балканите, откъдето черпят информация за традициите на регионите и народите.

Участието на ансамбъл "Славица" в честването на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк в Казанлък бе благодарение на местната организация на НД "Русофили" и Община Казанлък, за чието любезно домакинство гостите сърдечно благодарят.