Това е много специална пиеса, това е театрална поема. Поема, която е направена, за да се покаже в театър. Изящен звук на цигулка, цвилене на звездочел кон, поток от спомени и мисли на световноизвестна музикантка, слязла завинаги от сцената, прибавени към невъзможното наглед мълчание на един художник...

Не пропускайте последната постановка на театър „Любомир Кабакчиев” - "Цигуларката на Бога", с участието на Доротея Тончева, на младия актьор Петър Петров, по текст на Стефан Цанев, под режисурата на Мартин Киселов. Един спектакъл, който ще стигне до най-дълбокото в душите, до онези кътчета, в които дори не подозирате, че криете толкова много емоции и спомени, които и радват, и болят.

Спектакъл за смисъла на изкуството, за неговото място в живота, за цената, която плаща всеки, за да стигне върховете, и равносметката, след като покориш тези върхове и си от другата им страна, в залеза на своя живот. „В пиесата има един отказ от забавление и целта е вглъбяване във важните теми”, казва режисьорът Мартин Киселов. А героинята на Доротея Тончева – претенциозната към своя портрет някогашна музикална звезда, цитира думите на известния български актьор Апостол Карамитев: „Изкуството не е история да засвидетелства за времето, нито е огледало, което отразява действителността, нито е даскал да учи хората, нито е полиция да ги пази. Изкуството има само една мисия – да спасява душите на хората”.

В свое интервю авторът Стефан Цанев казва: „ ...цялата философия, която аз влагам е, че изкуството не е отражение на действителността. Не е като в живота. Отиди на улицата и там е пълно с живот... Изкуството има друга мисия. Да издигне човека. Към това се стремим в този спектакъл. Да покажем, че хората на изкуството създават нова действителност, нови светове и те са по-висши от тези, в които се живее.”

Спектакълът „Цигуларката на Бога” е по последната пиеса на Стефан Цанев "Възраженията на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет". Написана е специално за Доротея Тончева. С нея актрисата отново се завръща на театрална сцена. Партнира й младият актьор от състава на казанлъшкия театър Петър Петров. Режисьор е Мартин Киселов. Постановка на Общински театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък.

Премиерата на „Цигуларката на Бога” бе на 13 декември, но всеки, който е пропуснал спектакъла, непременно трябва да види следващите представления. В Казанлък ще бъде отново на сцената на Военния клуб на 28 януари 2019 година. Междувременно на 28 декември 2018 и на 22 януари 2019 година е на сцената в Сити марк артцентър в София, а на 15 януари спектакълът е включен в програмата на Яворовите празници в Чирпан.

Директорът на театър „Любомир Кабакчиев” Димитър Кабаков сподели, че „Цигуларката на Бога” вече има покани за участие в театрални фестивали. Първият от тях е фестивалът на българската драматургия в "Нов театър НДК" - София, на 24 януари.