Доротея Тончева в премиера на Казанлъшкия театър


С две впечатляващи премиери започва новия си сезон театър „Любимир Кабакчиев”

Голямата българска актриса Доротея Тончева ще играе в най-новата постановка на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев” по пиесата на известния български драматург, поет и писател Стефан Цанев „Възраженията на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет“.

Това е последният текст на Стефан Цанев, написан по повод неговата 80-годишнина и 70-годишнината на съпругата му Доротея Тончева.

Поканата за поставянето на пиесата на сцената на казанлъшкия театър идва след изключителния успех на спектакъла „Аферата с мъртвите души” по Гогол на режисьора Мартин Киселов. Към това се прибавя успешната работа на Стефан Цанев с талантливия син на Младен Киселов по спектакъла компилация от „Последната нощ на Сократ” и Жана Д’Арк” на Пловдивския театър, както и личните познанства и творческите връзки на директора на театър „Любомир Кабакчиев” Димитър Кабаков с известния драматург. И така, звездният тандем Доротея Тончева - Стефан Цанев идва с „Възраженията на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет“ най-напред в Казанлък. Режисьор е Мартин Киселов, а на голямата актриса ще партнира младият Петър Петров от трупата на казанлъшкия театър.


Написана специално за Доротея Тончева от нейния съпруг, пиесата разказва за една възрастна цигуларка, която вече се е оттеглила от светлините на прожекторите, а млад художник й рисува портрет. Това е една равносметка за смисъла на живота и за мястото на изкуството, пресъздадена по начина, по който само Стефан Цанев може да го направи.


Премиерата със заглавие "Възражения на дама" се очаква около 15 ноември 2018 година. Още при първите репетиции на постановката през април, сред театралните среди се разчува за нея и вече "валят" заявки за гостуване на спектакъла на сцените на столични театри и в редица градове в цялата страна.

Още една премиера ще изненада почитателите на театралното изкуство в Казанлък. Завършилата тази година НАТФИЗ млада актриса Кристина Топалова ще играе в спектакъла „Сексът - начин на употреба” по пиеса на Франка Раме, съпруга на Дарио Фо. Кристина вече е част от актьорския състав на театър „Любомир Кабакчиев”, а предизвикателството, което са й поставили за прощъпулник на сцената тук, е доста сериозно. Тя ще изиграе 14 роли – от 6-годишно момиченце до 70-годишна възрастна жена. Постановката също е част от богатата програма на Казанлъшкия театър и е второто му премиерно заглавие за този сезон.


Още два нови спектакъла е замислил директорът на театъра в града на розите Димитър Кабаков, чиято енергия буквално кипи. Те са за специалната сцена на открито в Алиоловата къща.Това е спектакълът „Чайка”, постановка на Пазарджишкия театър, и спектакълът „Жарава” по авторския текст на Димитър Кабаков, с който той печели наградата на „Театър 199” на името на голямата българска актриса Славка Славова. Тези две постановки ще видим следващата година, по лятно време.