Чудомир "проговори" в "Искра"
С автентичния глас на Чудомир, съхраняван във фонда на едноименния му музей, бе вдигната завесата за 23 поред Чудомирови празници в Казанлък. Присъстващите в залата на НЧ "Искра" чуха авторските тайни на Чудомир, за това как се раждат неговите разкази. По време на церемонията, предшестваща откриването на 15 театрален фестивал „Комедиен хит на сезона“ председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов връчи статуетката „Чудомир“ на тазгодишният носител на литературната награда „Чудомир“, присъждана за хумористичен разказ, на публициста и писател Деян Енев. Заедно със статуетката, Деян Енев получи парична награда за разказа си „Кметски избори“ от Община Казанлък и фондация „Чудомир“, както и Майсторско свидетелство за „производство на хумористични текстове“ от главния редактор на най- дълго издавания хумористичен вестник в България „Стършел“ Михаил Вешим,.
„Тази награда е много ценна за мен“, каза при получаването й Деян Енев, който благодари на организаторите на празниците - фондация „Чудомир“ и Общината в Казанлък, за „огромната радост“, която са му доставили, отличавайки го с нея, тъй като „Чудомир е световен и европейски писател.


„Чудомир е жив и той е необятна Вселена“, каза по време на откриването на изложбата от Чудомирови акварели в ЛХМ „Чудомир“ кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
Тя изрази радостта си, че тази година тържествата започват именно от дома на Чудомир, в който е описал „нашенците“ от родния край. В празничната си реч в кметът отбеляза, че младежкото присъствие е особено силно в тазгодишния престижен форум. Тя подчерта, че без поуките на Чудомир, младите не могат да бъдат такива, каквито искаме. „Надявам се през следващите години да успеем да убедим Министерството на образованието и науката, че Чудомир има своето място в българските учебници“ – заяви Галина Стоянова.
Откриването на празничните дни започна с минута мълчание и поднасяне на цветя, в двора на къщата на писателя, в памет на големия творец.


За първи път наградата „Чудомир“ се връчва през 1969 година на писателя Петър Незнакомов, след като година по-рано е учреден националния конкурс за къс хумористичен разказ, на името на Чудомир. В цялата 47 годишна история на конкурса, само веднъж носител на наградата е жена: през 1981 година – Здравка Евтимова. Един път наградата е връчвана посмъртно- на Димитър Чалканов, през 1972 година. Най- много статуетки на Чудомир, притежава покойният вече „стършел“ Йордан Попов. Приживе той 3 пъти е печелил конкурса за къс хумористичен разказ.