Пъстра програма ще има тазгодишният Празник на розата в Казанлък, който тази година е под мотото „ Началото.“ Така ще се казва и празничното шествие на 2-ри юни, с амбиция да е историческа ретроспекция на празника на розата в Долината на розите.

сн: Сребра Касева- Човекът празник на розата

В програмата на празника са включени както познати досега и утвърдени фестивали, конкурси, изложби и забавления, така и нови, които за първи път ще видят туристите и гостите на града.


Първото събитие в програмата започва този петък, 10 май и ще продължи два дни, до 11 май. Научната конференция „Българската маслодайна роза – история, традиции, наука“ се организира по повод 150 години от създаването на БАН от Регионалния академичен център, който е част от Националната академична мрежа. Казанлък става един от общо 16-те научни центъра на мрежата, единствен, необластен град, включен преди 5 години, а вече, след откриването и на Технически колеж – Казанлък към Технически университет – София – и академичен град. В конференцията участват представители на академичната общност в България, които ще представят атрактивни доклади и презентации, подчинени на темата.

Кулминационната част на празничните прояви започва на 31-ви май, с коронясването на 51-та Царица на розата и ще продължат до 2-ри юни включително. На практика обаче Празникът на розата започва още с избора на Царица Роза, който е на 17-ти май от 19 часа в ДК „Арсенал“.
Спектакълът ще се излъчва на живо за желаещите да го видят на голяма видеостена, построена на КИАЦО в Казанлък.
2 видеостени ще излъчват на живо и от площад „Севтополис“ коронясването на Царицата на розата, което ще е под формата на фолклорен спектакъл от група „Етника“- Пловдив.
18 са тазгодишните претендентки за короната на Царицата на розите. Най- многобройна е групата от кандидатки от казанлъшката математическа гимназия.

Деветчленно жури, в което още има представители на казанлъшкия „Ротари клуб“, ще е основата на журито. В него по традиция запазено място има и първият дипломат на Япония у нас.
Тази година в два от общо трите тура за избор на Царица на розата ще има промени. Кандидатките за короната ще се представят с лично изработени визитки и фотосесия на видеостена. В третия тур на спектакъла те ще представят Долината на розите по техен избор, чрез откъс от произведение или друго четиво, посветени на Розовата долина.
20 са тазгодишните малки принцеси на розата, които ще представят своя чар за по време на празника, в специален спектакъл на 1-ви юни.


8 ритуала за розобер има в различни населени места за гости на Долината, първият е на 24 май.
В рамките на празниците и тази година парк „Розариум“ ще домакинства интересни кулинарни гастрономически събития, сред които изложбата
„ Хлябът на българина“ Ути Бъчваров също ще приготвя своите ястия, но този път на основата на розата.

„Казанлък мези“ е другият атрактивен и нов кулинарен фестивал, който посреща Казанлък. Съчетан с интересни концерти, спортни игри и забави за малки и големи, районът между спортната зала и колодрума ще се превърне в арена на удоволствията и веселбите в три поредни вечери от празниците. Със свои концерти там ще се изявяват „ Vivo Монтана“ и Гъмзата, Нели Петкова, гръцки и сръбски изпълнители, Криско и „Айс крийм“.
Сред новите събития тази година от празничната програма е тридневното изложение за парфюми и продукти от етерични масла, специалният авторски пърформънс на дизайнерката Мариела Гемишева и уоркшоп за туристи „Направи си роза“.
В рамките на изложението ще се проведе и научна конференция „Българската парфюмерийна индустрия- тенденция и аромати“.
В рамките на празниците ще се проведе и юбилейна научна конференция, посветена на 95 годишнината на общинския вестник „Искра“.
Танцови ансамбли от Гърция, Белгия, Турция, Македония, Китай, Русия, Италия, ще участват в тазгодишното издание на Международния танцов фолклорен фестивал.
За първи път гости и туристи в Казанлък ще могат да си направят снимка, освен с Царица Роза, и с национални автентични костюми.

Базар на българските занаяти, цветно изложение, фестивал на виното Розе и още много разнообразни атракции очакват всички, посетили Казанлък за Празника на розата.
Цялата празнична програма може да се намери на официалния сайт на Община Казанлък.