България предлага световна туристическа дестинация

България ще отправи предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Втория международен конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути на 15 ноември 2018 година в София.

Ще бъде отправено послание и към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, която ще е отворена за много участници. Такава инициатива би допринесла за по-доброто опознаване на световното културно наследство. По думите на Ангелкова, цитирана от Economy.bg, добро начало за реализацията на тази идея е включването на обекти, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Както е известно, един от тези обекти се намира на територията на Казанлък и това е Казанлъшката тракийска гробница в парк „Тюлбето“.

Поредните рекордни резултати за българския туризъм, е отчела министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, те са резултат от поредица от мерки, увеличили чуждестранните туристи у нас. През 2017 г. общият брой туристически посещения на чужденци в България е 8 882 747, което е с над 1,8 млн. повече от населението на страната. Според последните данни за 2018 г., чуждестранните туристически посещения у нас са нараснали с 31% спрямо 2015 г., съобщи още тя. Това е резултат на редица мерки като инициативите за създаване на Карта на стоте европейски туристически обекта и Общ Балкански туристически продукт. Министерството на туризма разработи нова интерактивна уеб-базирана платформа и мобилно приложение, наречено iLoveBulgaria, което предоставя информация за значимите български туристически обекти. В процес на създаване е и Единната система за туристическа информация.

Страната предстои да бъде открита и с богатството си на минерални извори, СПА комплекси и голф игрища на световно ниво. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура, коментира министърът.