1592 казанлъчани се включиха в кампанията „Походът на книгите”

През месец април в кампанията на Общинска библиотека „Искра” „Прочети и подари” са направени дарения на 266 книги на стойност 2242 лева. Дарители са ПМГ "Никола Обрешков", Борис Кърчев, Inner Wheel Казанлък, частни лица.


Отделно библиотеката е дарила 37 книги на Дома за стари хора № 3 и на младежки организации.
Инициативите на библиотека „Искра” в интернет на профила на Общинска библиотека „Искра” и новосъздадения профил на Отдел „Заемна за възрастни”, както и във Фейсбук са достигнали до аудитория от 48 906 души.


346 деца са се радвали на празниците, посветени на детската книга и изкуствата за деца. Чествания са направени по повод редица знаменателни годишнини - 130 години от рождението на Дора Габе,130 години от рождението на Ран Босилек, 160 години от рождението на Оскар Уайлд, 190 години от рождението на Карло Колоди, 230 години от рождението на Вилхелм Грим. Отделно първокласниците са чествали Празника на буквите под наслов „Вече съм грамотен”.


Сред инициативите за деца са „Вълшебно куфарче” – посещения на библиотекари и доброволци в детски градини и творческо ателие „Любими приказни герои” – илюстрации по приказки на Ран Босилек и Ангел Каралийчев.


Библиотеката проведе и „Урок по родолюбие”: „Епопея на незабравените”, посветен на 140 години от Априлското въстание с ученици от ПМГ „Н. Обрешков”, организира библиотечна екскурзия и отличаване на най-добрия четец с ученици от втори клас от ОУ „Мати Болгария”.


Представени бяха книгите „Две звездички от Иран” на детския писател Димитър Никленов, стихосбирката „Двойното дъно на небето” от Георги Николов, „Да възродим задружността” – хроника за потомците на Пенчо Калайджиев от Казанлък 1815-2015 г. на Стефан Саранеделчев.


Сред културните събития, които бележат тазгодишния Маратон на четенето в Казанлък, са още „Изпадане в съзнание” – художникът Петър Джельов и поетът Румен Денев представят живопис и поезия, срещи с проф. Николай Овчаров, с поетесата от Холандия Сафета Осмичич, с поета Димитър Христов, с художничката и потесата Анна Багряна, участие в празниците, посветени на белоцветните вишни. Подредена бе изложба „Константин Бозвелиев - дарител на Библиотеката” и витрина, посветена на творчеството на видния казанлъчанин Петър Константинов. Жените-туристки от клуб „Орлица” четоха на открито.

"Маратонът на четящите хора" възниква през 2003 година. Проявата става общонационална и се провежда вече 14 години във връзка с международния ден на книгата – 23 април, под мотото „Маратон на четенето”.