При кмета Драгиев Казанлък посреща Независимостта


На 22 септември България чества своята Независимост, обявена на същия ден през 1908 година в църквата “Свети 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. Министър-председателят Малинов отново прочита манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.


Преди 110 години, на 22 септември 1908 година, Казанлък посреща с радост и възторг вестта за обявяване Независимостта на България. По това време кмет на града е Дечо Драгиев. Веднага след историческото събитие във Велико Търново, градоначалникът Драгиев изпраща поздравителен адрес до провъзгласения вече цар Фердинанд I. В него той пише: „По случай обявяването от Ваше Величество Българското отечество за Независимо царство, днес град Казанлък празнува най-тържествено тоя знаменит за целия български народ ден. За тази цел се отслужи от цялото градско духовенство молебен за здравето и дългоденствието на Ваше Величество. От мое име и от името на казанлъшкото население се молим за здраве, сили и много години за преуспяването на Независима България“.

Казанлъшкият градоначалник Дечо Драгиев кметува от 5 януари 1904 г. до 16 октомври 1908 г. Той има честта да посрещне цар Фердинанд в Казанлък на 24 септември, само два дни след обявяване Независимостта на България. За целта в северния край на града, на Шипченското шосе до сегашния парк „Розариум“ е построена арка. Възторжено посрещната, каляската на цар Фердинанд спира пред нея, където кметът Дечо Драгиев приветства Негово Величество Царя и му поднася хляб и сол. Следва приветствие от духовенството, приветствена реч от Матей Георгиев и поднасяне на букет от г-жа Христова. След това целият кортеж съпровожда Височайшия гост до дома на Петър Шипков, пред който е проведена манифестация. Изпращането на цар Фердинанд става на източната част на града по шосето за Стара Загора. През цялото време Казанлък е окичен с национални знамена.

На това знаменателно за Казанлък събитие присъства цялото гражданство - градско-общинският съвет начело с кмета и помощниците, шефовете на учрежденията в града, членовете на турската и еврейската общини, опълченците и еснафските сдружения, духовенствата, женското дружество „Саморазвитие“, дружина „Искра“, учениците от Педагогическото училище, мъжката и девическата прогимназии, турското училище, учениците от основните училища, колоездачите, войниците от местния гарнизон и много граждани.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това историческо събитие не се оценява. На тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Празничната програма в Казанлък на 22 септември 2018 година по случай 110 години Независима България включва тържествен водосвет на площад „Севтополис“ до Лъвовата чешма, който ще започне от 11.00 часа, след което следват ритуалът по освещаване на училищните знамена, чието начало бе поставено през 2016 година, и празнична програма. По традиция почетен караул дават членове на НД "Традиция" - РК "23 Пехотен Шипченски полк" - Казанлък.

От 9.00 до 12.00 часа на 22 септември на паркинга зад Универсалния магазин ще бъде представена военна техника, образци – оръжия и екипировка на военни формирования от Гарнизон – Казанлък.

Поради разполагането на изложбата, паркингът зад Универмага ще бъде затворен за автомобили от петък вечерта от 22.00 часа до събота, 14.00 часа, информират от Общината.