Янко Запрянов: Ще продължим да бъдем гарант за принципна работа и диалог в Общинския съвет на Казанлък
Непартийнната група „Алтернативата на гражданите“ – Казанлък, се утвърди като феномен в обществения живот на Казанлък и региона. В най-важния орган на местното управление – Общинския съвет, няма друга формация, която така прогресивно да печели доверието на казанлъчани през последните 15 години. В листата с непартийни кандидати за общински съветници на „Алтернативата на гражданите“ – Казанлък, за предстоящите местни избори отново личат имената на някои от най-доказаните професионалисти от сферата на бизнеса, образованието, здравеопазването, културата и туризма.

За принципите, очакванията и амбициите в предстоящите местни избори – разговаряме с председателя на групата общински съветници от „Алтернативата на гражданите“ – Казанлък, през мандат 2019-2023 г. Янко Запрянов.

- Г-н Запрянов, какво мотивира личностите от „Алтернативата на гражданите“ да продължават ангажимента си с общинските дела?
- Ние вярваме, че хората, които са успели със знанията и труда си в дадена общност, имат дълг да допринасят за цялостното развитие на средата. Това е начинът едно общество да се развива. Ние обичаме Казaналък, работим тук и считаме за свой дълг да помагаме за общото развитие на общината. Затова и всички избрани общински съветници от „Алтернативата на гражданите“ даряваме възнагражденията си от работата в Общинския съвет за подкрепа на различни каузи в общината.

- Какво постигна непартийната ви група за 15 години работа в Общинския съвет?
- Поглеждайки назад, мога да кажа, че успяхме до голяма степен да променим модела на работа в Общинския съвет. Това беше голямата ни цел, която си поставихме през 2008 г. За нас беше важно да получим подкрепата на казанлъчани, за да наложим дух на експертност и диалогичност при взимането на важните решения. Вярваме, че експертизата ни в различни области е полезна за работата на Общинския съвет. В последния мандат двама от общинските съветници от групата ни бяха избрани за председатели на две от най-важните постоянни комисии – Цветан Шиков на Комисията по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт, а Пламен Стайков - на Комисията по икономика, бюджет и финанси. Мисля, че това е достатъчно красноречиво доказателство за експертния потенциал на формацията ни.
И занапред нашата група ще е гарант, че в Съвета ще се работи на принципна основа. Ние сме непартийна формация, не зависим от партийни повели. Можем да работим с всички личности и политически сили и да подкрепим тези предложения и идеи, които смятаме за полезни за нашата община, без значение дали идват от ляво или от дясно.

- Как си обяснявате растящата подкрепа за „Алтернативата на гражданите“ през годините?
- С това, че не изневерихме на принципите си – експертност, диалог и морал. Казанлъчани са умни и горди хора, те имат високи очаквания и се интересуват какво се случва в общината. Преди 15 години им обещахме, че ще дадем безвъзмездно нашия опит и познания в Общинския съвет, където се подготвят и взимат важните решения за общината, които кметът изпълнява. Обещахме, че ще подкрепяме добрите идеи за Казанлък и региона. Обещахме да правим всичко прозрачно и честно. Петнадесет години по-късно продължаваме да отстояваме тези принципи и се радваме, че казанлъчани го оценяват.

- Какви цели си поставяте в началото на предизборната кампания?
- Нашата цел не се определя от брой избрани общински съветници. Водещото при нас не е дали след изборите ще сме първа, или втора по численост група в Общинския съвет. Бройката е важна за партиите, които се отчитат пред централите и лидерите си. Ние се отчитаме единствено пред казанлъчани с делата си.
Възможно е обаче следващият Общински съвет да има разнороден състав с представителство на повече формации и партии. Затова за нас е важно „Алтернативата на гражданите“ да има сериозно присъствие. Само така ще можем отново да гарантираме, че ще внесем дух на диалогичност и работата на Общината няма да се блокира от партийни интереси и интриги.
Хората са все по-уморени от партийните игри, безпринципните политически действия, задкулисните сделки... Виждаме ги на национално ниво, виждахме ги и на местно преди години. Хората искат решенията в органите за управление да се взимат спрямо това дали са добри или лоши, дали са в полза на града и обществото, или са в техен ущърб. Ние искаме същото. Затова се определяме като част от мнозинството на казанлъчани, които искат принципни решения в Общинския съвет.
Това е целта ни за предизборната кампания – да бъдем гласът на хората от града и селата в бъдещия Общински съвет.


* Местни избори '2023. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.