Все повече смърт ще има в храната, твърди създателят на резервата „Билкария“, бившият журналист и настоящ ирисодиагностик Емил Елмазов.

Визитка:
Той е на 68 години, но спокойно може да „прибере в чекмеджето“ десетина. Твърди, че за това няма специална рецепта, освен едон- правило: да се опитва да живее в унисон и с уважение към природата.
Търновец, пуснал корени в Габрово, който от няколко години живее в село Кметовци, където създава и своя билков резерват.
По образование е икономист, но дълги години е бил журналист: зам. главен редактор на вестник „Поглед“, както и е един от създателите на сп. „Отечество“, заедно със поетесата Станка Пенчева и Христо Буковски, настоящ последовател на богомолите и изследовател на богомилското движение у нас и в Европа.
Твърди, че в тайните на „онова другото“ се запалил, докато пише романа си „ Златният град“, докато проучва баятелката Бота. Отнася се сериозно към различните ритуали и обреди, които жената прави, ползвайки сол, църковни преписки и наричания, идентични с тези от описанието на Платон, в диалога „Хармид“.
Сега самият той твърди, че може да премахне мигренозно главоболие с цветове от планинска иглика.
Той е превел първата книга по ароматотерапия в България, дело на полски професор, при който се запалил и по ирисодиагностиката. Учи това в продължение на 10 години.
Убеден е, че „растението няма да откаже да лекува през маслото си, защото в него е душата на растението, която още живее“, както живее душата на човек, отвъд тялото.
Емил Елмазов е шеф на Съюза на билкарите в България, чл. кор. на Международната академия по информатизация в Москва, специалист по ирисова диагностика.
В създадения от него резерват „Билкария“ в Боженския Балкан, върху 150 декара изоставени земеделски земи и гори, отглежда природни лекове в чист вид и произвежда лимец.
Любопитството на Елмазов към ирисовата диагностика се запалва, когато разбира, че определени участъци в ириса отразяват състоянието на отделните органи.
Категоричен е, че „едни от тях чрез потъмняване на петната "викат" за светлина, други пък "викат" срещу нея и техният светлинен вибрационен код трябва да бъде понижен“.

Към разшифроването на ирисите го тласка и споменът за българските богомили. Те винаги са ходели с торба, в която носят билки и кристал, с който гледат в очите, разказва габровецът. Той твърди, че определянето на болестите според ирисите е много древно знание, известно още на първите египетски жреци, които по произход били тракийци според документи, съхранявани във Ватикана и станали известни на света съвсем скоро.
За лечителя, „ирисите са като карта на здравословното състояние на организма“. Можещият да чете по тях и в тях, би могъл да открие здравословните отклонения много рано, както и генетичните предразположения
Тъй като често хората страдат от няколко болести едновременно, ирисовата диагностика дава възможност да се установи и взаимната връзка между тях, с други думи - първопричината, повдига завесата Елмазов. Добавя също, че ирисите дават много точна информация за алкално-киселинния баланс на човека. Той сега често е нарушен поради многото синтетични вещества в храните, които ядем, отбелязва билкарят.
Уменията и знанията му за това са го превърнали в ходещ апостол, който 7 дни в седмицата нощува на различни места в страната. Мисията е една:- да търси сподвижници на природосъобразния начин на живот, като лекува и помага през онова, което природата и богата ни на билки и природни лекове българска земя е дала.
Можем да станем много богати от това, убеден е лечителят и ирисодиагностик Емил Елмазов, който е и сред сподвижниците на известния филипински лечител Алекс Орбито.

Какво не можем да прочетем по очите, г-н Елмазов?
Не можем да прочетем присъствието на Бога в човека. Само това присъствие не можем да видим в очите, защото когато Бог присъства там, очите се затварят.
А защо медицината толкова упорито отрича онова, което ви е четете в очите и през очите ? Само от невъзможност това да се приеме ли е или и въпрос на конкуренция, ако щете, търговия някаква ?

Ако ирисовата диагностика се въведе като официална, макар че много лекари вече я практикуват така съпътстващо, и с това помагат много по-добре на своите пациенти. Но ако се въведе масово и широко, то много лаборатории ще останат без работа, а това вече е бизнес. Също така нейната приблизителност, която понякога дразни науката, дразни тези, които биха могли да я въведат. Ще ви кажа обаче нещо друго: растенията не могат да се стандартизират, поради това, че са живи и всяка година са различни, макар че са все този вид. Затова науката малко се отдръпна от тях. Но, ако не е само наука, а и изкуство, то тогава този, който може да владее науката и изкуството, може да стане твърде по-полезен за отделния пациент, отколкото лекарят, който има една тясна специалност. Според мен медицината и ирисодиагностиката не се „бият“, те трябва да вървят заедно и аз знам, че сега всички си падаме и величаем това, което става и как става примерно в САЩ, по отношение на медицината говоря. Там са събрани всички феномени, като в една огромна кула и когато човек отиде там, би могъл да мине през всякакви специалисти: от академици на професионално академично медицинско ниво, до шамани от Мексико. Някак всичко да бъде достъпно за хората и не бива официалната наука, т.н. официална да се гневи на това, защото тя вижда в колко много насоки се оказва на практика в безизходица: с тази алергичност повсеместна, която е от химическите лекарства, с лошата икономическа база, която превръща хората в жертви. С морал, в който вече има твърде по-много пари, отколкото трябва да има. Хубаво е да работят заедно различните сфери на медицината, в полза на пациента. Ама това, че едната сфера не щяла, пък се гнусяла от другата, е в такъв случай това пак е в ущърб на пациента.

Твърдите, че всяка болест може да се лекува през храната, чрез правилно хранене. Напоследък се превърна в мода това да се храним, уж здравословно, но всъщност не ставаме по-здрави, пак сме си болни. Нещо някъде не правим както трябва, очевидно. Губи ни се нещо, изплъзва ни се. Какво?
Да. И това е в отношението на човека към растенията. Това е така, защото всички растения, които човек използва за храна, се произвеждат почти промишлено. Представете си сега, че вие имате „промишлено отношение“ към мен, то аз не бих говорил с вас, защото и в очите, и в образа, и във вибрациите ще има нещо, което ще ме отблъсква. По същия начин е и с растенията. Не можеш да отгледаш едно растение, само в името на веществото, да не влагаш в него нищо повече. Не може да не го поставиш в условията то да се разбере и самоосъзнае като обичано, защото може да го направи това, а да хвърляш огромни количества химия, за да произведеш едни сакати растения, които сега осакатяват и хората. Ето сега вижте какво се случва във Франция: пестициди, пестициди, много. В Сена изчезват мъжките екземпляри от рибите. Спира възпроизводството на риба, защого пестицидите удрят във хормоналния им статус. За да проверят това индийците правят в едно блато проект за отглеждане на тръстика със същите химикали, от рода на пестицидите. Мъжките жаби изчезват. Ако погледнете небето над нас и видите едни самолети, които постоянно летят и макар, че ние имаме само два самолета, то от НАТО признаха, че постоянно контролират климата. Но заедно с контролирането на климата върху земята и растенията падат алуминий, варий, стронций, литий. Мислите ли, че това няма значение за това да сме малко по-болни, отколкото би трябвало да бъдем? Така, че трябва да внимаваме какво става наоколо и трябва да участваме в това, което става. Ето, имаше две международни конференции по кемтрейлс, /бел. авт. англ. chemtrails)-Конспиративна теория за химическите самолетни линии,(наричани още кемтрейлс. Тази теория твърди, че някои следи, оставяни от самолетите в небето, са следи от химически или биологични агенти, преднамерено разпръсквани на големи надморски височини с цели, пазени в тайна от обществеността в секретни, нелегални програми, ръководени от правителствени власти. Тази теория не е приета от научната общност, според която съществуват единствено кондензационни следи,наричани още контрейлс и няма научни доказателства в подкрепа на конспиративната теория за химическите линии/, а тук в България 10-20 човека говорят само за това. Пилотите също знаят какво става горе, но сякаш има някаква завера, негласно споразумение срещу това и полека – лека, това обаче навлиза в нас. Ето тази година орехите са болни, пчелите изчезват, хората са болни от странни неща. В крайна сметка крайно време е дали ще се намалява населението на земята по този начин, но то нека се каже. Но има нещо, което прави медицината дори безсилна. Защото когато човек се нагълта с толкова тежки метали и ти му дадеш после още синтетичен субстракт, под формата на лекарство, маи той вече съвсем запада като организъм. Химически обработените продукти преобразяват постепенно обществото, карат го да изглежда циклофренично.
Имате ли обяснение защо все повече млади хора, родени в края на 80-те и 90-те години, започват да се обръщат към подобен вид знания? Тъй наречените „екочовеци“ са в болшинството си от това поколение. За разлика от нас, другите, които се обръщаме към това повече по принуда, заради болести. Това някакъв светъл лъч надежда, частица от Новото време ли е или началото на края?

Според мен заговаря имунитетът на човечеството. Било от време на време в национален план, било в световен план, винаги има квантов скок, в който злото бива отхвърлено. Така, че ако 20-30 човека обладават световното богатство, и 5% както е статистически по- вярно, другите 95% какво да правят? Би трябвало да имаме малко по-справедлив свят, тъй както растенията се разпределят правилно върху лицето на земята, и се получава едно красиво лице. А ние какво правим? Ние унищожаваме тази красота и въвеждаме помежду си едно робство. Ние искаме да направим растенията роби, с химически камшици. И те виждат това и полека- полека ни отмъщават. Според мен, все повече смърт ще има в храната. И това са сериозни неща, не просто думи. Трябва да се разговаря със зеления свят и да се влезе във връзка с него и най- добрите хора от човечеството да станат посланици на това човечество и да кажат: „Стига сме изтърбушвали белите дробове на земята! Стига сме секли, млатили в името на парите!“ Е, няма да има бъдеще с пари. Ще има бъдеще с природа.

Казваме, че ние сме това, което ядем. Въздейства ли храната, която консумираме по някакъв начин на емоциите ни? Има много теории в този план.

Емоционалното и менталното ниво също трябва да получат своята храна. Ако човек не получава честоти от по-високите регистри, остава духовно гладен, оглупява, става агресивен. На подсъзнателно ниво чувства глад – яде, яде, а все е гладен. Става безчувствен, студен. По този начин хранят войниците. Чувал съм от нашите войници, които бяха в Босна, че когато са ги хранели с храната на американските войници – днес пуешко месо, утре свинско, вдругиден пилешко, всичко е било с един и същи вкус. Убито като енергия. Резултатът ви е ясен, нали?
Може ли смъртта на човек да се прочете в очите му?
Когато постепенно започнат да западат различни органи, това се вижда под формата на потъмняване, деформации. Обичайните сили се деформират достатъчно, за да разбереш, че човекът в следващите месеци е пътник, но не можеш да кажеш, че това ще стане утре или след 3 месеци. Или поне аз не мога да го предвидя.
А ракът вижда ли се в ириса?
Да, ракът се вижда. Не случайно говорих за тази змия в белия дроб. Много често да речем цирозата, се вижда под формата на тъмен издължен телесен отпечатък върху черния дроб, наподобяващ змия. Нещо като връв. И колкото по-дълбок е този белег върху черния дроб, толкова по-трудно се лекува той.

А ирисодиагностиката може ли да помогне на хора, болни на енергийно ниво, с енергийна намеса отвън? Това вижда ли се в очите и как може да се помогне на такива хора?

Много зависи от човека. Не може с всички да се случва едно и също. В квантовата физика има такъв постулат, че изходът на едно действие, на един експеримент, зависи от наблюдателя. Тоест, квантите се подреждат според мисълта на наблюдателя. Така че едно и също явление може да съществува и с положителен, и с отрицателен край, в зависимост от този, който го наблюдава. Както един електрон може да бъде частица и вълна, в зависимост от това кой провежда експеримента.

Тоест, магиите например могат да бъдат „ прочетени“ в очите?
За опитен човек, който е преживял част от тези неща, в хората, които са били негови пациенти, би трябвало с натрупания опит да може да ги разбера.

От какво да се пази днешният човек? С каква обица на ухото да живее?
Той трябва да заспива далеч от телефона ,телевизора, компютъра. Той трябва да се придържа към по-суровите храни, по необработените храни. Време е да се върнем към традициите на българина, към малката градинка и към малката зелена аптечка. За съжаление, при поголовното изсичане на горите се губят много ценни видове растения и се подписва смъртната присъда на българската фитотерапия. Тук ще кажа и още нещо, което повечето хора не знаят и пренебрегват по тази причина: обичайната вибрационна константа на човека е около 6 5000 ангстрьома. Ако той приема храни под 6500 ангстрьома / бел. авт. това е извънсистемна единица за дължина, която често се използва във физиката при определяне на разстоянията при атомите и молекулите. Един ангстрьом е равен на 10-10 m, или на 0,1 nm (нанометра). От същия порядък е стъпката на атомната решетка в повечето кристали.,/ тогава той трябва да им придаде от собствената си енергия, за да може да ги „овътрешни“. Ако храната е с повече от 6500 ангсрьома, тогава тя прибавя към силата на човек. Има само две изключения тука, които са доказани научно: че лимецът и картофите при изваряване не губят, а добавят. Храните, които имат дължини на вълните между 6500 и 10000 ангстрьома, са най-полезни. В този първи клас са плодове, пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, океанска риба и миди. В следващия клас, с лъчения от 6500 до 3000 ангстрьома, са яйца, фъстъчено масло, вино, варени зеленчуци, захар от захарна тръстика и сготвена риба. Третата категория, с много слаби лъчения под 3000 ангстрьома, са варените меса, колбасите, кафето, чаят, шоколадът, конфитюрите, преработените сирена и белият хляб. Четвърта категория, която на практика не показва никаква жизнена сила, включва маргарин, консерви, алкохолни спиртни напитки, бяла рафинирана захар и бяло брашно. Това са важни неща, научно доказани, които хората трябва да имат предвид, за да живеят и се чувстват добре.
Другото, което ме е учудвало в тези изследвания е, че млякото, суровото мляко, има почти 9 хиляди ангстрьома, но щом се свари, това пада до 50-60. Начинът, по който храним децата си, особено малките с тези синтетични млека, очевидно не е този, който трябва. Синтетичните млека, млеката с които захранваме децата си, се оказват една от причините, които оставят трайни белези в развитието на детето.
Коя е тайната на лимеца, която го прави толкова чудотворна храна и толкова модна напоследък?
Оригиналната му структура. 10 зърна лимец се равняват на 100 зърна пшеница от хранителна гледна точка. Той е на 17 000 години и според мен е стар от гинко билоба. Лимецът е оцелявал във всякакви условия, достигнал е до такива мощни натрупвания за адаптивност, че създава най-добрия биофотонен портрет. Лимецът е изключително жива храна итова може да се провери: сложете от едната страна под езика си лимец, от другата – пшеница. Лимецът ще се стопи бързо, а пшеницата ще остане твърда като камък.