Светът е пълен с музика

Това твърди един от най-харизматичните българи - „Кавалджията на планетата“ Теодосий СпасовВизитка:

Той създава музика, която светът харесва. И има невероятно излъчване. Харизма. Дори и за лаика музиката, която струи изпод пръстите му, е мост - между ТУк и ТАм. Небето и Земята. Божественото и Земното.
Винаги ме е поразявал начинът, по който музиката му грабва хората, независимо от възрастта. Стеле се на талази някакъв вид друга енергия, която носи друг вид блясък и други отражения в очите на хората.
Такива като него не се раждат всеки ден. Нито на всяко място. Той е избран за ТУК. Затова и имиграцията му е стигнала на 50 километра преди Калотина. Оттам нататък може да е навсякъде, но за кратко. Тук са корените на кавала му, гробовете на близките му, тук е магията на неговата музика.
Която остави до късно под звездите в парк „Тюлбето“ и казанлъчани, дошли да чуят него и бенда му в една от вечерите на Третото издание на тазгодишния Джаз фестивал в Казанлък. Музикална магия, случила се с особеното чародейство и упорство на Надя Тончева и с подкрепата на Община Казанлък и фирми, подали ръка на джаза.
За него:

Знае се много и малко. Не е от бъбривите. Приглушен, дълбок човек. Роден е през март - в Исперих, но отрасъл на село.
На онази прекрасна възраст е, 56, когато знаеш и можеш много. И си видял много. И искаш още повече да видиш. И си смирен - по достолепен начин, заради видяното и опита. Достолепие, което ти дава сила за нови хоризонти.
Кръстен е на баба си Тодора. А името Теодосий /даден от Бога/ избрали родителите му.
И така всъщност го орисали.

Женен е за невероятно магнетична жена - актрисата Бойка Велкова. В любов й е посветил цяла пиеса - „Божура“. Имат пораснал син.
Възпитаник е на Музикалната академия в Пловдив, където има и докторска степен.
Умее да ражда невероятни музикални идеи, да смесва в омагьосващ коктейл народна музика, джаз, класика. Дори да свири на парапет.

Обиколил е Америка и Мексико с шоуто "Ривър денс" на "Лорд ъф дъ денс". И голяма част от света.
Има над 30 издадени албума.
Свирил е с музикални колоси като Трилок Гурту, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Били Кобъм, Казуми Ватанабе и много други. Негови партньори през годините са били и Йълдъз Ибрахимова, Иво Папазов-Ибряма, Петър Ралчев, „Акустична версия“, Милчо Левиев, Симеон Щерев…

Вярва в ангелите, които бдят над нас и ни пазят. Знае това от опит.
През 2015 година Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО, го награди със званието „Артист на мира“. Носител е на множество награди и отличия в страната и чужбина, сред които "Златен век" - най-високото отличие на Министерството на културата. Теодосий Спасов е и носител на наградата "Грами", заедно с „Мистерията на българските гласове“.

Теодосий, откога е тази любов към кавала?

От деветгодишен. Тогава започнах да свиря на село.

Има ли друг кавалджия в рода ви ?

Не. Запалих се в читалището на село Верица, Силистренско.

А кой е първият ви кавал, кой го направи?

От читалището беше. Не беше мой.


Казват, че на кавал могат да свирят и дяволът, и Господ.

Сигурно.

На вашия кавал кой свири?

Може би Господ, с малко дяволия.

Къде е магията, как успявате да „пречупите“ публиката, младите хора - така, че да потънат в музиката ви?

Не знам. Роден съм в такова време. Това, което правя, е за моите съвременници. Те са тези, които ме подкрепят и са ме нарочили да ме слушат. Сигурно затова. А и защото правя това, което ми харесва. Не знам къде е магията точно.

Хората, които умеят да свирят на кавал, не са случайни. Има Божия закваска в тях. Имат нишка от Високото. Някой казвал ли ви е, че имате подобна харизма?


Всеки музикант е така устроен. Музиката е най-трудоемката професия. Започва от ранни детски години и върви до края на дните ни. А, ако сме й верни, то тя се отплаща. Всеки музикант е погален от Господ. Самото занимание с музика е божествено изкуство.

В какво състояние създавате вашата музика?

В най-различни състояния. Някой път по поръчка, друг път – защото съм вдъхновен. Било, защото съм видял нещо хубово, прочел съм нещо, разхождайки се или ставайки от сън… Вдъхновен. По всякакъв начин. Важното е да пристига.

Как пристига при вас музиката? Чела съм, че сте чували гласът Божий..
.

Да, веднъж само ми се случи това. Преди години. Изневиделица. И аз ценя най-много именно този начин на създаване на музика. Първо идва под формата на ритъм, мелодия или образи - абстрактни, а след това вече се поставя и в определена форма.

А какъв щеше да бъде Теодосий Спасов без кавала?

Искам да благодаря на моите родители, които ме тласнаха и омагьосаха да тръгна по този път. А, ако не беше кавалът, сигурно щеше да ми е болезнено да живея...

…болезнено да живеете ?

... Да.

Това ли беше мечтата ви или тя сама ви намери?

Мечтите... Не можем да ги мечтаем в истинския им вид. Обикновено ни се случват разни неща и после ги включваме в списъка на мечтите.

А защо не имигрирахте? Щяхте навярно да имате невероятна кариера навън, да спечелите много пари? Били сте много пъти в чужбина.


Аз избрах София за имиграция. Други избраха да живеят зад Калотина. Аз избрах преди Калотина.

А може ли човек да имигрира с музиката ?


Музиката ни отнася извън действителността. Имам такъв един издаден албум с музика - „ Бягство от действителността“.

А какъв е Теодосий Спасов отвъд кавала? Отвъд този проводник между небето и земята ?

Трябва да питате тези, които ме познават добре отстрани. Иначе, аз съм доста вглъбен в себе си и се занимавам със собственото си усъвършенстване.

Чела съм, че не харесвате определението, дадено ви от музиканта Милчо Левиев - „Кавалджия на планетата“. Защо ?

Никога не съм твърдял, че не ми харесва, просто съм отговарял да питат Милчо Левиев защо така ме е нарекъл. Аз лично възприемам това определение като емоционално решение от страна на нашия голям музикант и мой приятел Милчо Левиев.

Пак питам: какъв щеше да бъде Теодосий Спасов без кавала?

Навярно стоматолог. Или може би математик.


Какъв талант бихте искали да притежавате отвъд взаимната ви любов с кавала?

Ако съвършенството на духа е талант, бих искал да го притежавам.


А с какво биха могли да Ви съблазнят?

Може би с един хубав тиквеник.

А кое ви прави щастлив?

Хармонията. Във всичко. Кръстът. Равновесието. Усещането, че си пълноценен човек, че обичаш, че изпитваш любов.

И сега накъде?

Имаме интересен събор в Момчиловци на 8-ми септември. После голям концерт в Пловдив. Имаме гостувания с моето трио в Румъния, наредени са…

Друга музика отвъд кавала?О, да. Имам. Светът е пълен с музика. Хубава музика.