Сред официалните гости на тазгодишния 12-ти Събор на училите и работилите в Русия бе и Красимир Велчев. Красимир Велчев е зам.-председател на ПГ на ПП ГЕРБ и председател на Групата за приятелство България - Русия в 43 Народно събрание. Велчев е депутат и в 41 и 42 НС.


Господин Велчев, какво се случва когато политиката се намеси в обикновените човешки отношения?

Когато в обикновените човешки отношения се намесват политиката и политиците, не може да се очаква друго, освен да се омърсят тези отношения. Политиците наистина сме длъжници на всички избиратели в това, че партийните неща и личните, изглежда са по-важни от чисто човешките отношения. Според мен, обичта събра всички ни на 12-тия Събор на училите и работилите в Русия. Любовта и уважението към руския народ. За мен наистина е чест и отговорност, че съм председател на Групата за приятелство с Русия. Това е най-голямата група за приятелство в Парламента от 25 години и в нея членуват представители на абсолютно всички партии и коалиции. Това показва, че този въпрос в никакъв случай не трябва да се политизира, той не може да бъде монопол за нито една партия. Така че, никоя партия не бива да разчита на човешките чувства. Както аз съм учил в Русия, много хора са работили в КОМИ и имат приятели там. Не можем да кажем „мен руският народ не ме интересува“.

За какви отношения става въпрос всъщност и на какво ни учи историята?

Между българския и руския народ са заложени историческите отношения и това, че в даден момент политическата обстановка в тази държава се е сменяла, не дава право на някой си да каже „аз представлявам българите, които обичат Русия или руснаците, които обичат България“. Мисля, че основното нещо, което трябва да се промени е това, да спрем да се делим на „ фили“ и „ фоби“. Ние трябва да сме българи преди всичко. Едно изказване на цар Борис, направено през 1939 година силно ме впечатли. На журналистите той казва: „В България народът са русофили, армията – германофили, интелигенцията – англофили, изглежда само аз съм българин.“ Трябва да престанем да се кланяме пред другите народи. Не си въобразявам, че България може да бъде независима държава, в смисъла, в който съм го учил и съм го разбирал. Няма как, тя трябва да се съобразява и икономически, и политически с други държави. Виждате какво става по света – няколко държави казват къде какво да бъде и какво да се прави. Както ние след 1944 година сме разпределени в дадена територия, без да са питани нито хората, нито управляващите, и е преценено да бъдем в соцлагера, така е и сега. Ще преведа един пример - какво стана със Сърбия и Милошевич, който бе подведен, като му казаха „ние сме зад тебе.“ А кой тегли сега? Целият сръбски народ – от глупостта на един управляващ и една управляваща партия. Преди всичко трябва да сме българи. Трябва да уважаваме другите. Интелекта на един човек е съизмерим с това, доколко той може да чува, да слуша чуждо мнение. Може да не си съгласен с него, но го чуй. На един такъв събор, какъвто е този на училите и работилите в Русия, където любовта събира хората, няма място за каквато и да било злоба.

Някои Ваши колеги, депутати, визирам господин Сидеров, се опита да политизира събора и да трупа дивиденти на прага на старта на предизборната кампания?

Русия е една от държавите с най-голямо влияние в света, една от най-големите държави. Не може заради едни избори да си играеш с чувствата на хората, да политизираш. Особено тук, в този регион, под Шипка. Майка ми е от Казанлък, аз от най-ранна възраст съм израснал в Казанлък и на мен не ми е безразличен регионът. Тук съм закърмен с уважение към историята на България. Не бива да искаме да правим дивиденти за сметка на историята. Иначе, открай време, от хиляди години, може би всички управляващи, тези които са на власт, искат да изопачават историята или да накарат историята да се пише в тяхна полза. Сигурно на много места тези опити са успявали, но в днешно време, когато има такава световна комуникация, това не може да стане. Мисля, че на такива лидери, на такива партии, в днешно време, подобни опити ще им изиграят лоша шега.