Катя и Здравко: Винаги може още ! Визитка:

Те са най- успешният, най- чаровният и най- дългогодишният български дует за поп музика вече почти 4 десетилетия.
Срещат се в Музикалната консерватория в средата на 70-те години, харесват се, допадат си и създават първия си дует преди 41 години. Тя е най- харесваната от мъжката част в България певица, а той- мъжът, на който най- завиждат. Тя е от София, той от Момчилград.

Тя има котешко излъчване и глас, а той – на влюбен до небето младеж. От десетилетия. Изглеждат като хора без проблеми. Но и те си имат обикновените човешки дертове. И радости. На приказка признават, че успехът и на сцената, и в живота е въпрос на много труд, компромиси с другия и всеотдайност.
Като студенти започват под името „Студио 2”.

сн: http://senzacia.net/

Музикалните им пътеки в началото проправят полски мениджър, който ги харесва от техни участия по морето, композиторът Тончо Русев и младият тогава аранжор и композитор Иван Кутиков.
Женят се преди 38 години. Две години по-късно излиза и първата им малка плоча с техни песни. Първият им хит е „Трябва да чакаш”. През годините имат издадени 12 албума, като почти всички техни песни стават хитове и печелят БГ класациите.
„Бургаските момичета“ на композиторката Зорница Попова им носи и първата голяма фестивална награда през 1980 година.
Имат десетки емблематични песни, стотици награди, хиляди почитатели във всички краища на света. И публика, която им е вярна десетилетия и ги обича. Отделно от дуета, атрактивната Катя Михайлова има и роля в киното.
Сега, на прага на 40 –я си рожден ден като дует, която ще отбележат с голям концерт в най- голямата зала на България – „Арена Армеец“ догодина на дена на Света Петка- 14 октомври, не спират да създават нови песни.
В последните две години са на върха и с най- новата музикална мода- завръщането към издаването на виниловите плочи: имат две, в два различни цвята, стягат и трета.

сн:Musicshop-Bg.com

Тук накъде, в поредната музикална въртележка от песен в песен, Катя и Здравко гостуваха и на казанлъшката публика, по покана на ръководството на „Арсенал“. Където пяха близо час за всички, уважили празника на фирмата.
Пред zakazanlak.bg споделиха, че са гостували многократно в Казанлък. Последният им голям концерт бе на конкурса за избор на Царица Роза през 2011 година. Нямат приятели, но за сметка на това имат много познати и вярна публика в града.

Катя и Здравко, след почти 40 години на сцената, има ли още сценичната тръпка? Онова, дето застава в гърлото преди изява..
Катя: Да, всеки път се притесняваме дали сме си подредили правилно репертоара, дали сме си подбрали правилно песните. Ние имаме много песни и няма как да изпеем всичко в един концерт. Винаги се притесняваме, защото не знаем и озвучаването каква „шега“ може да ни поднесе, дали ще стане това съприкосновение между нас и публиката. Дали ще ги има и флуидите между нас и публиката. Без значение къде се намираме: в най- голямата концертна зала или в най- малкото селце, притеснения винаги има.

Вие сте единственият оцелял толкова години дует в поп музиката в България. Има ли тайна това дълголетие? И дали това, че сте и двойка и в живота, е спойката?
Здравко: Не, идва един момент, в който това, че си двойка в живота няма никакво значение, при условие, че нямаш реална цел, нямаш какво да кажеш на хората. Това че сме двойка като семейство по никакъв начин не е гаранция, че ще има успех дуета. Винаги сме разграничавали тези неща, защото понякога може да имаме и пререкания, като във всяко семейство, и остри дори. Може да има и обидени и много обидени, но това не се отразява на сцената въобще. Там е съвсем различно. Даже имаме една песен по текст на Венци Мартинов, че „винаги свършва на сцената спора“...,
Катя :.... когато ни събира песента.
Здравко: Общо- взето професионална отдаденост. Това е. Ако човек е мързелив, то е във всички области, не е само при нас. Ако човек реши, че е постигнал всичко, основно във финансов план и реши: а бе, за какво ми е? Когато не се интересуваш от финансовите успехи или неуспехи, когато те са на втори план, а имаш желание да продължаваш да работиш и си обичаш работата, това също е едно от нещата, които ни позволяват да продължим да работим. Ние продължаваме да правим песни. Последните три години сме направили много песни, издадохме 4 албума, а сега за юбилея готвим съвсем нов албум, с нови песни. Даже в момента имаме две чисто нови песни за този албум. Сега тръгва нова песен по БГ радио-„Очакване“ и „Мечти край морето“. Това са песни, писани от поет Ангел Симеонов. Не са само и просто текстове. Това са песни, към които има носталгия напоследък. Хората се умориха от глупави текстове, глупости словоблудства, само и само да си наредят някакви римички. Хората си искат песните, които са по стихотворения.Да им кажеш нещо. Говоря за публиката, която харесвам аз и която ни е сподвижна вече толкова много години.

Жените се чудят как преглъща и понася Здравко ревността, защото на сцената на Катя се радват повече?
Здравко: Ами аз се радвам два пъти повече от тях. Няма по-хубаво нещо от това да ти харесват партньора на сцената, значи е още по-лесно за теб.

Семейство сте от доста години. Имате ли чисто ваша, „Ритон“-ска рецепта, как хората да съхранят любовта и магията си в семейството, имате ли ?
Здравко: По-често да се карат .
Катя: Няма такава рецепта. Строго и индивидуално е всичко това.То е въпрос на характери и на възпитание.
Здравко: И на психическа натовареност. Много са компонентите, които помагат за прекрасни отношения или могат да унищожат едни прекрасни отношения, независимо на колко години е един брак.
Катя е Риба.....

Здравко .. А аз съм Козирог.

И кой е по –големият скандалджия и кибритлия в семейството ?
Здравко: Е, аз..

Вие сте една от популярните двойки в България, фен на здравословното хранене. Каква е вашата рецепта за това как човек да изглежда прекрасно на жизненото поприще в средата ?
Здравко: Имаме разбира се. Стремим се да се храним с по-здравословни храни. От най- употребяваните зеленчуци до месата, стремим се да купуваме колкото се може по- чисти като качество продукти, доколкото позволява нашият пазара. Относно диети и други такива неща, не сме по диетите. Единственото, което правим двамата ,е да се опитваме да си правим в определени периоди прочистване на организма на принципа на разделното хранене.
Катя: Вземаме се в ръце, определено, когато ни предстои голям концерт, изява в голяма зала, защото е известно, че камерата слага 5 килограма. И все пак като правиш такъв концерт, който трябва да остане в историята за години напред, трябва да направиш всичко възможно, за да изглеждаш максимално добре. Тогава започваме един по-драстичен режим, месец-два, три, преди концерт.
Здравко: През другото време се отпускаме. Ето сега пътувахме това лято с наши приятели от Чикаго из Европа, просто на разходка. Там се отпуснахме. Изядох такова количество храна, което тук изяждам за 6 месеца. В общи линии се отпуснахме. Иначе пътуваме в чужбина, но все по ангажименти. А сега с нашите приятели беше просто екскурзия. Иначе обикаляме навсякъде, но със самолет. Кацаш, концерт, ден шопинг и това е Само с един свободен ден. Сега си позволихме тази разходка с колата- видяхме малки местенца, които не можеш да видиш, когато пътуваш със самолет. Общо-взето се отпуснахме много. Нямахме професионален ангажимент.
Катя: Ние просто решихме, че при това много ходене можем да си позволим повече храна, но се оказа, че ходенето въобще не помага на повечето ядене.
А Катя от „Ритон“ има ли си своя рецепта за женственост и чар ? И как се пазят те с времето ?
Катя:То вече няма тайни. Всичко е известно. Просто се грижиш за себе си и това е. Няма нещо, което да кажа, че правя, което другите да не знаят. Аз не пия лекарства никакви. В много краен случай. Трябва да съм умряла, за да пия.
А от политика интересувате ли се ?
Здравко: Да, но по-скоро от глобалната, защото това, което става тук, не е политика.
А какво е?
Здравко: Това тук, което е, ни изнервя. Толкова е ниска топката, че не е истина. И само глупости пред света правим. Преди време с два Синода, сега с две кандидатки за ООН, през две седмици българска световна глупост. Все се излагаме. Какво стана с ООН? Една високо интелигентна жена смениха с една посредствена женица. И защо беше цялата тази простотия? Защото била от комунистически род. Че кой в тази държава, който е над 40 години не е от комунистически род? Разни клоуни ли ? Без професионални постижения, без постижения в живота си, просто яхнали разни вълни на времето. Не може цял живот да живееш чавдарче, пионерче, комсомолец и накрая да станеш най- големият демократ и американофил. Не става Боже това, фалшив си! Мен ме е срам като като българин. Това е безобразие.

Катя: Има фанатизирани хора на тема „сини и червени“ и това е пагубно и ни дърпа назад. А тези хора не са малко. Най- трагичното е, че ето толкова години демокрация, а нещата стават все по-зле и по-трагични. Няма друга такава държава от страните от бившия соцлагер. Няма
Здравко. По доходи и пенсии на възрастните хора сме на последно място на Балканите. Сърбия беше във война, в Македония били много зле, албанците били албанци, а най- ниските пенсии са у нас.А в Македония са най- високите. Има едно- единствено обяснение за това: че ние просто много крадем, бе боже.
Имат ли несбъдната мечта „Ритон“ ? Или Катя и Здравко?
Здравко: „Ритон“ като професионални постижения винаги може и още. Ние и затова не спираме да правим песни. А като личности мисля, че можем още много неща да дадем от себе си, във всички области, в които се простират нашите познания – професионални и лични.

Катя: Моята мечта на първо място е да сме здрави, много здрави, за да сбъднем най- близката си мечта: доста високо се целим догодина за концерта за 40 годишнина. Да препълним залата. Това ни е мечтата!