Полк. доц. д-р Андрей Галев е началник на Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, председател е на Българското сдружение по превантивна медицина. Вече 8 години сдружението организира национални конференции по проблемите на превенцията. В края на миналата седмица приключи тридневният Втори национален конгрес по превантивна медицина с международно участие на специалисти от Националния център по заразни и паразитни заболявания, Националния център по анализ на заболяванията, всички регионални здравни инспекции, медицинските университети, както и на медици от Русия, Гърция и Македония.


- Доцент Галев, какъв бе основният акцент в работата на Втория национален конгрес по превантивна медицина?

- Искам да подчертая, че когато се съберат много хора с опит и отношение в областта на превенцията, тогава се получават добри резултати. Епидемиолози, специалисти в областта на хигиената, трудовата медицина, микробиолози, вирусолози, паразитолози обмениха опит и добри практики в сферата на общественото здраве. Това са лекари, които се занимават храната ни да бъде без инфекциозни причинители, водата ни да бъде качествена, да нямаме проблеми с бутилираната вода, с водоизточниците, с околната среда. Като че ли дейността им е по-незабележима за обществото, но тя е от огромна важност. Защото, както е казал военният лекар Пирогов, грам профилактика струва килограм лечение.На първо място на форума бяха обсъдени ваксинопредотвратимите заболявания. Доц. Лилия Пекова, която е инфекционист в Стара Загора, показа случаи на епидемичен взрив на коклюш, както и на други инфекциозни заболявания, което остави удовлетворение у тези, които работят в областта на превенцията и показа какво би се случило, ако има пропуски в това отношение. Така че високият ваксинационен обхват е гарант за добро обществено здраве. Обсъдиха се и много въпроси на епидемиологията в областта на неинфекциозните заболявания.- Доколко ние, българите, сме склонни да преборим грипните вируси, като се ваксинираме?

- Специално място отделихме на анкети за нагласата на общопрактикуващите лекари за противогрипната ваксинация. За съжаление, България се оказа на едно от последните места в Европа, ако не и на последното. Тук имаме около 2% ваксинационно покритие срещу грип, докато в страни като Англия, Холандия, то е над 80%. Нашите наблюдения показват, че когато има препоръка от медицинско лице, ваксинацията се прави, но когато това нещо се пропусне, резултатите не са толкова добри.

- За първи път на този форум се заговори открито за фалшивите лекарства...

- Да, обсъди се и нещо, което предстои да се въведе в България, както и в цяла Европа – защита срещу фалшификацията на лекарствените продукти. От 9 февруари 2019 година това ще бъде факт в цяла Европа, включително и в нашата страна.

Практиката показва, че около 50% от лекарствата, които се продават по интернет, са фалшиви, и до 20-30% от лекарствата в развитите страни са също фалшиви. Като в тях може да има субстанции, които не са полезни, дори вредни за човека, който взема едно такова лекарство. А дори и да има само обикновена захар, в крайна сметка те са вредни от гледна точка на факта, че човек не получава необходимото лекарство за заболяването, за което то му е предписано. По този начин се получава дискредитация на медикаментите, които се използват за лечение на дадени заболявания.

Въвеждането на тази система е важна както за фармаиндустрията, така и хората, които използват различни медикаменти. Ще бъдат вкарани баркодове на всички лекарства, които ще имат четци в аптеките и по този начин ще се види на място къде е произведено лекарството в Европа, от кого, какъв е срокът на годност.

За да случи всичко това на 9 февруари 2019 година, трябва доста да се поработи в тази посока. Въвеждането на този контрол не означава, че новата система ще оскъпи лекарствата, това ще бъде поето от фармаиндустрията, която търпи милиарди загуби от фалшивите медикаменти. Бяха показани опаковки на лекарства, които на външен вид са абсолютно еднакви с истинските. И по никакъв начин човек не може да разграничи оригиналното от неоригиналното лекарство, освен че едното действа, а другото няма нищо общо с лечението...

- Напоследък социалните мрежи преливат от статии за заболявания, причинени от паразити. Сериозно ли ни грози такава опасност?

- Не, това определено е пресилено. Въпросът е там, че в България има все повече бежанци и миграционният натиск си оказва влияние. Регионалните здравни инспекции имат отношение към изследването на тези бежанци, главно това са инспекциите в София и Хасково. Ето, хванати са 13 случая на малария, на различни други чревни паразити, един случай на филариоза. Регистрираните случаи на малария показват малария вивакс, т.е. тази малария, която е била в нашето минало в България. У нас има преносители на маларията – комарите от рода на анофлес. Така че, ако няма бдителност, връщането назад с едно столетие не би било кой знае какъв проблем. Именно затова са важни всички тези специалисти, работещи в областта на превантивната медицина.

- Важните три неща за добро здраве?

- Храната, водата и ваксините като достижение на медицинската наука в никакъв случай не трябва да се пренебрегват. Или както се казва напоследък – ваксините, тоалетните и чистта вода са най-големите достижения на човечеството. И в допълнение – здравословен начин на живот, профилактика и спазване съветите на лекарите.