17 постера с гравюри, факсимилета на оригинални документи и копия на снимки, проследяващи Руско-турската Освободителна война, са експонирани в Музея на розата в Казанлък. Изложбата „Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) и Освобождението на България в гравюри”, открита навръх Първа пролет, съдържа малко известни или непознати за българската общественост гравюри на седем военни кореспонденти и на художници. Те представят руски военачалници и отделни епизоди от хода на военните действия. Гравюрите са подредени в хронологичен ред и очертават цялостната картина на събитията – от обявяването на войната и формирането на Българското опълчение през преминаването на река Дунав, освобождаването на градове в тогавашната османска империя, обсадата на Плевен, Шипченската епопея, зимният преход на генерал Гурко през Балкана към София до мирните преговори в Сан Стефано.Документалната изложба показва възванието 12 април 1877 година към българския народ от БЦК в Букурещ за подпомагане на руските войски. В гравюри са показани преминаването на тези войски на българска земя, част от военните действия, заседанието при подписване на Сан-Стефанския мирен договор и част от самия договор, както и карта на Сан-Стефанска България. Тук може да се види Уставът на Държавния съвет, тронното слово на княз Александър I Батенберг, снимка от освещаването на храм „Рождество Христово” при Шипка. На постерите посетителите могат да видят проекта за статут на Българската народна банка, бележки на д-р Димитър Моллов по законопроекта за устройството на медицинската част в България, възпоменателен медал по случай освещаването на храм-паметника на Шипка, проектът на Паметника на Свободата на върха, снимка на всички министри и директори на Южна България и ред други много интересни и с важна историческа стойност документи.


Изложбата привлече вниманието на възпитаници на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов” от различни класове и специалности, които с интерес разгледаха постерите, водени от педагогическия съветник Марияна Янкова. Малките родолюбци са добър пример за своите връстници от останалите училища в Казанлък, които също биха могли да отделят малко от времето си, за да се запознаят с автентични документи и снимки от събития, превърнали се в повратна точка за историята на България.

Експозицията е съвместен проект на Научния архив и Централната библиотека на БАН, като включва и гравюри от Исторически музей „Искра” в Казанлък. Тя е експонирана в Музея на розата, благодарение на взаимодействието между Музей „Искра” и Регионален академичен център - Казанлък, с координатор инж. Владимир Чучумишев, общински съветник от групата „Експерти за Казанлък”.

Изложбата е своеобразен принос към събитията в нашия град по повод 141 години от Освобождението на България.

Тя ще остане в Музея на розата до 21 април 2019 година. Входът е свободен.