“Самарянинът” Стенли с Коледна изненада за болни деца и жени


Фондация от Швеция подкрепя инициативата на казанлъшкия добротворец

Все още неотшумели емоциите от тържествената церемония по връчване на наградата „Добрият Самарянин” за 2017 година, в която единственият номиниран от Казанлък бе стилист Станимир Нанчев-Стенли, и той вече е с поглед към следващата си инициатива в подкрепа на онкоболни жени. На 13 декември от 12.30 до 13.30 часа в Онкодиспансера в Стара Загора казанлъшкият „Самарянин” ще раздава безплатно перуки на жени, преминали химиотерапия и нуждаещи се в този тежък момент от надежда и истинска подкрепа. Близо 80 перуки от изкуствена коса и 20 перуки от естествена коса Стенли ще предостави напълно безплатно на жени с онкологични заболявания. Инициативата в навечерието на Рождество Христово е своеобразен коледен подарък за хората, имащи нужда от повече самочувствие и увереност, че ще победят коварната болест.


Това е поредната акция, която казанлъшкият коафьор подема в името на една благородна кауза. През 2016 година нашият съгражданин започна мащабна инициатива „Надеждата е красива”, насочена към подкрепа на жени с онкологични заболявания, преминали през тежките процедури на химиотерапия. Неговата идея е всички те да получат перуки от естествена или изкуствена коса, които да им се предоставят безплатно. Освен необходимия елемент от женската красота, болните получават самочувствие, надежда и най-важното – знаят, че зад тях стоят добри и милосърдни хора, които ги подкрепят. Във фризьорското студио на Стенли в Казанлък повече от 1000 жени са получили безплатна перука и грим. Най-интересното е, че Стенли привлече за своята кампания деца и младежи, които помагат на деца и младежи, болни от рак. Вълнуващ е и фактът, че неговата инициатива привлича все повече дарители, включително и деца.

Благотворителната дейност на създадената за целта фондация „Надеждата е красива” привлече вниманието на друга фондация - „Алопеция Форбундс” от Швеция, която подпомага на деца и възрастни, страдащи от алопеция. Чрез тази фондация и нейния представител – българката Ивайла Пантелеева, Стенли получава перуки от естествена коса, които той дарява на болни, преминали химиотерапия, както и на страдащи от алопеция. Дейността е изключително благородна и идва в помощ на нуждаещите се, тъй като стойността на една детска перука от естествена коса се движи между 500 и 1000 евро и малко хора биха могли в тези трудни за тях и семействата им моменти да си позволят и този разход.

И ако нашият съгражданин Стенли Нанчев получи престижната номинация „Добрият Самарянин”, то е именно за доброто му сърце. И ако годишната награда на Сдружение „Самаряни” не дойде в Казанлък, а остана в Стара Загора, това ни най-малко не означава, че „Самарянинът” Стенли ще спре дотук. „Защото не са важни наградите, важни са делата, които носят добро, помагат на хората в нужда и им даряват вяра”, казва известният казанлъшки стилист. Защото надеждата, която той дава на болни деца и жени, наистина е красива. И Часът на добротвореца от Казанлък продължава всеки ден, година след година.

Иначе, и седмата годишна награда на Сдружение "Самаряни" отиде при достойни хора - "Добрият Самарянин" стана Таня Славова, управител на "Мересев" ЕООД. Тя се грижи за Елица - момиче, израснало в риск и намерило своето място в живота, благодарение на добротворката Таня. Наградата на общността, чрез онлайн гласуване, получи Моника Маринова. Младата жена е преборила коварно заболяване и помага на хора, които също като нея са се сблъскали с трудностите в борбата с тежки заболявания.