Към своя край са последните довършителни работи на обществената баня в мъглижкото село Ягода. Проектът е „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда „Бански комплекс”, село Ягода, община Мъглиж”. Сградата е построена преди 100 години като баня към минералните извори в селото. Тя е архитектурно-строителен паметник на културата, изградена в стил „неокласика”. Има четирискатен покрив и фланкиращи две кули над централния вход.
"Реновирането и реконструкцията на Минералната баня в село Ягода, като социална значимост ще излезе извън пределите на община Мъглиж, защото това е обект, за който смело можем да кажем, че е от национално значение", сподели кметът на общината д-р Душо Гавазов.
През 2012 г. Община Мъглиж провежда обстойно хидрогеоложко проучване на основните каптажи, което е съпроводено с изследване на биохимичната констелация на минералната вода. Оказва се, че поради 10-кратно завишени стойности на флуор и арсен, водата не е годна за пиене. Поради своя биохимичен състав обаче, тази геотермална вода е изключително подходяща за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, кожно-венерологични и неврологични заболявания. По статистически данни минералната вода на село Ягода се намира в Топ 5 на минералните води в Европа с най-комплексни лечебни свойства. Тя е особено ефективна в при псориазис.
Проектът за възстановяване и основен ремонт на банята предвижда ремонт на покрива, възстановяване на изгнили дървени елементи, обшивки и елементи на покривната конструкция. Запазен е напълно на вида на покрива и наклоните му, поставена е двойна мембрана, нови керемиди и обшивки. Възстановени са куполите-шпилове, кули и куполи от цинкова ламарина. Поставена е нова мълниезащита на сградата. Консервирани са всички дървени елементи по покривната конструкция. Ремонтирани са старите ламаринени обшивки по целия покрив, куполи на сградата и са поставени нови улуци и водосточни тръби, като запазените стари оригинали.
Всички тампонирани прозорци от запад, изток и север на сградата са възстановени в автентичния им вид. Извършен е ремонт на всички фасади, реставрация на корнизи и архитектурни елементи по фасадата. Възстановен е целият обиколен тротоар и са изолирани основите на сградата. Подменена е изцяло електрическата инсталация, като е създадено външно ефектно осветление. Самата сграда е топлоизолирана и от вътрешната страна.

Автор: Живко Тенев