Пореден мирен протест срещу инвестиционното намерение на "Кастамону България" АД - предприятието, разположено в павелбанското село Горно Сахране, за изграждане на инсталация за производство на формалин събра жители на Казанлък и Павел баня на 10 март вечерта на площад „Севтополис”. Гражданите са обединени от притесненията си, че разширяването на производствения процес в предприятието крие екологичен риск и застрашава качеството на въздуха и подпочвените води в региона.

По думите на присъстващите, този протест се организира основно заради липсата на отговор на жалбата, подадена към Министерството на околната среда и водите. До 12 април продължава и подписката на жители в Розовата долина по казуса.

В началото на тази година РИОСВ - Стара Загора, одобри инвестиционното намерение на "Кастамону България" АД. Общинските съветници в Казанлък и Павел баня приеха декларации срещу реализацията му и в подкрепа на жителите на двете общини, които са несъгласни с осъществяването на този проект.

„В случай, че получим възможност за реализиране на инвестиционното предложение, ще осигурим стриктно спазване на екологичните параметри, предвидени в законодателството за подобни инвестиции и заложени в разрешенията, които биха съпътствали дейността ни”, посочва в официално писмено изявление изпълнителният директор на "Кастамону България" АД Чаатай Пийадеджи, по информация на БТА. Той е изразил и готовност от страна на дружеството за диалог и прозрачност във всички етапи на инвестиционното предложение.