Лятното часово време – от 28 март

На 28 март 2021 г., в 3.00 ч. местно време, се въвежда лятно часово време, съобщиха от Българския институт по метрология. Това е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г.,
Тогава часовниците се преместват с един час напред.
Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.
Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.
Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.
С новия сезон настъпва и промяната на часовото време, която изисква пренастройване и на биологичните ни часовници.
Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева.Според нея влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане.
При лятното часово време има позитивен момент, който улеснява организма да приеме промяната. Сега се радваме на по-продължителен ден - светлината и слънцето са естествен антидепресант, които карат хората да се чувстват по-добре, коментира психологът.

Единственото негативно е настройката и периодът, необходим за нея. Това е нещо, с което и работодателите трябва да се съобразят и да отчетат поне една седмица адаптация, докато организмът се настрои към новия режим.
"Не е реалистично да очакваме и сами да се опитваме да бъдем 100% адекватни". Организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време", съветва доц. Бакрачева.

Пролетта носи положителни емоции и ако говорим обикновено за есенна депресия, то по-скоро говорим за пролетна умора, което е значително по-различно като акцент.

Усмивката от напъпилите листа на дърветата, цъфналите цветя, по-топлите дни ни стимулират да посегнем към по-леки и шарени дрехи, да прекарваме повече време навън.
Въпреки че зимното време е астрономическото и се свързва с по-близкото до организма, в чисто психологически план раждането на новия живот е съпроводено с нова надежда и нови емоции, отбелязва психологът.
Колкото и да е различна степента, в която времето влияе на хората, няма човек, който да не отчита като специфичен барометър това, което се случва.