Казанлъшко момиче на престижен математически  форум

11-класничката от ПМГ „ Никола Обрешков“ в Казанлък Виолета Маджарова получи покана да е единственият ученически представител в специален семинар на математичаката д-р Мари Сол, организиран от Института за математически изследвания на БАН и посветен на състезанието, носещо името на друга световно известна математичка Джулия Робин Лий.
Семинарът ще се проведе на 26 април, а поканата към ученичката дойде лично от доц. Евгения Сендова, преподавател в лятната Международна школа за ученици с изявени способности в математиката и природните науки .
Момичето получи поканата след като разказа за свое изследване - реферат за живота и делото на Джулия Робин Лий. Математичката има известни разработки в областта на топосите и приложната математика.
По време на откриването тази вечер на европейската изложба „Жените в матиматиката“ 11-класничката разказа за мотивите си да започен изследавне за живота и професионалната работа на математичката Джулия Лий, с което впечатли доцент Сендова.

на сн: доц.Евг. Сендова- в дясно


13-те фотоса – плакати на известни жени от европейски страни, работещи в областта на матиматикаат на най – високо ниво, са подредени в Музея на розата в Казанлък.
Градът е третият в страната след Русе и Бургас, където изложбата се показва, след като за първи път е била показана с участието ина самите „модели- математички “ от фотосите миналато лято в Берлин, по време на Европейския конгрес на математиката.
След това е показвана в няколко европейски столици.Идеята за заснимането на жени – известни с изследванията си ипостиженията в областта на математиката е на германската математичка Силва Вайша, която наема професионален фотограф и под формата на различни интервюта, в които преподавателките разказват за своите интереси в тази наука и семействата им, се раждат и самите фотоси- плакати. На всеки един от тях математичките са изписали и конкретна формула от областта на математиката, в която те работят.
Заслугата европейската изложба „Жените в математиката“ да гостува в България е на проф. Стефка Буюклиева, преподавател във Великотърновския университет и регионален координатор на РАЦ на БАН в старопрестолния град.В Казанлък експозицията гостува благодарание на РАЦ- на БАН в Казанлък, ПМГ „Никола Обрешков“ и Казанлъшката търговско- промишлена палата.
Домакин на изложбаат е ИМ „Искра“ и залата на Музея на розата.

„Вратите пред жените в математиката са отворени, стига да имат амбиция, каза по време на откриването на изложбата проф. Буюклиева.
Според председателя на Съюза на математиците в България и член на Съвета на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ акад. Петър Кендеров, „сезонът на розите дойде по- рано в Казанлък, именно с тази изложба, тъй като градът има много сериозни традиции в математиката“. По думите му, „изложбата има за цел да провокира интереса на младите хора и ги привлече за каузата на математиката“.
Ученият е категоричен, че „природата е снабдила жените с паралелен просцесор и те могат да вършат и мислят за по няколко неща едновременно“, което дава отражение и в математическите изследвания.


сн: акад. П.Кендеров


Няма друг начин една държава да върви напред, ако не се обърне към образованието, сподели още акад. Кендеров.
Преди откриването на изложбата за жените в матиматиката акад. Кендеров и негови колеги- преподаватели от висши учебни заведения споделиха с учители по матиматика от Казанлък иновативни методи за преподаването на предмета в училище, така че математиката да бъде интересан за учениците.
Изложбата „ Жените в математиката“ е без вход и може да бъде видяна до края на април.