Общо 745 827 са събраните подписи до момента в цяла Европа в подкрепа на кампанията "Козметика без жестокост", инициирана от организацията „Невидимите животни“. Целта на кампанията е да се прекратят експериментите с животни, които все още се провеждат за изпитване на козметични и домакински продукти в Европейския съюз. България е на второ място по активност със събрани към днешна дата 38 179 подписа. Идеята е да се съберат 1 милион подписа до края на м. август. Вече втора седмица в Казанлък екип от млади доброволци, начело с очарователната Елиа Тилева, събира подписи в подкрепа на Европейска гражданска инициатива "Козметика без жестокост’’.

„Срещаме изключително топло и съпричастно отношение, много хора с готовност се подписват и ни пожелават успех, но други имат резерви и страхове – споделя главният двигател на кампанията в Казанлък Елиа Тилева. - Целта ни е не само да допринесем за прекратяване на жестоките експерименти с животни, които все още се провеждат за изпитване на козметични и домакински продукти в ЕС, но и като цяло да обърнем вниманието на хората към този проблем, защото много от тях не знаят нищо по темата и съответно не могат да направят осъзнат и информиран избор. Искаме да покажем, че реалността зад лъскавите опаковки е грозна, нехуманна и жестока и пътят на много луксозни продукти до рафта в дрогериите е очертан с болка и смърт на невинни животни. Готови сме да разкажем търпеливо на всеки, който се интересува, за експериментите с животни и за техните алтернативи, които са не само по-морално оправдани, но и по-надеждни. Надяваме се да разширим и променим разбиранията на хората по този проблем, защото голямата промяна в положителна посока ще е естествен резултат от променено и ангажирано с каузата съзнание.“

В момента в цяла България, в големите градове текат кампании за събиране на подписи с помощ от организацията "Невидими животни". Елиа казва още, че в Казанлък се е сформирал екип от загрижени, старателни и отговорни млади хора след една импровизирана акция против експериментите с животни, която тя провежда в училище с още един свой съмишленик - Денис. Вече доброволците в града са 13 - за сравнение: в други градове са по 5-6. Подписите се събират всеки ден преди обед- от 9 до 12 ч, и следобед - от 17 до 20 ч., на площад ,,Севтополис’’ или в парк ,,Розариум’’, и онлайн: на bezbolka.bg.

Казанлъшките доброволци събират дневно около 100 подписа на хартия и още в сайта, към който те насочват бързащите или предпочитащи електронния вариант граждани. Младите хора, загрижени за нехуманното отношение към животните, призововат хората да подкрепят инициативата, да научат повече по темата от самите доброволци или от сайта на ,,Невидими животни’’, както и да споделят за целта на каузата с близки и приятели. „Вярвам, че с тази кампания можем да постигнем положителна промяна, която ще направи нашия свят малко по-добро и човечно място за всички създания“, убедена е Елиа Тилева.