Режисьорът и сценаристът от Националната телевизия Богдана Лазарова представи в Казанлък двете части на своя филм за топ-полицая Никола Гешев. Срещата с нея бе в къща-музей „Чудомир”. Авторката бе приветствана и отличена за нейната документална лента с грамота от Стойчо Стойчевски, прeдседател на Общобългарски комитет „Генерал Иван Вълков”. Тя получи още и календар за 2023-та, с портрет на Гешев и документалния сборник на Евтим Костадинов – „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”.

„Каквото и да се говори, началникът на отдел „А” в царската полиция, т.е. Никола Гешев, е бил голям професионалист в своята област. Затова и ние сме инициирали такава награда, с която се удостояват най-изявените служители на реда днес. Работата на г-жа Лазарова по темата е още една стъпка, която ни дава повод да преосмислим близкото си минало”, каза Стойчевски.

„Изключително ми е приятно да съм тук, с удоволствие приех поканата на казанлъчани. Филмът за Гешев направих миналата година, но идеята за него възникна преди повече от 12 години. Той е мистериозна личност, а това подхранва множество легенди за него. Срещнах се с много хора и се надявам да съм показала така фактите, че много от измислиците и откровено пристрастните тези да не бъдат приемани в обществото”, сподели Богдана Лазарова.

Действието на документалната лента започва с историческия Девети септември, след което обстойно са разгледани всички известни версии за последвала му съдба. Според авторката, той е живял в България и не е починал в чужбина. Тя твърди, че е намерила и гроба му, който се намирал в село Градец, Пазарджишко. Според нея всички, включително и партийците от селището, са знаели за неговата самоличност. Двете части на филма за първи път бяха излъчени през миналата година по БНТ.