Тържествено освещаване знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор* на Трети ученически гвардейски духов оркестър при Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ ще се състои в Казанлък на 30 септември. Церемонията ще се проведе на площад „Севтополис“ от 11.00 часа.

Гвардейският отряд и ученическият духов оркестър са една от инициативите, с които Мехонотехникумът в Казанлък отбелязва своята 95-годишнина. Техническото училище в града е открито през 1925 година, като средства за неговото построяване дарява казанлъшкият строителен предприемач и кмет на София по време на Режима на пълномощията Иван Хаджиенов.

Ученическият гвардейски отряд и духовият оркестър на ПГ „Иван Хаджиенов“ са първи за област Стара Загора. В отряда са включени 24 ученици, а в духовия оркестър – 12 младежи от 9 до 11 клас. Диригент на оркестъра е Личо Константинов. Гвардейските униформи на хаджиеновци са ушити по модела на униформите на Националната гвардейска част. Те са изработени със средства от дарители, като първото дарение от 10 хил. лева за тях бе направено от Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“. Инструментите на духовия оркестър са осигурени от Община Казанлък.

Тържествената церемония е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и участието на Националната гвардейска част. Освещаването на гвардейското знаме ще се извърши от Старозагорския митрополит Киприан.

Събитието се организира от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и ПГ „Иван Хаджиенов“ с подкрепата на 61 Стрямска механизирана бригада и Община Казанлък.

Очаква се церемонията да бъде уважена от представители на Президентството, Народното събрание, Министерството на отбраната, Министерството на образованието и науката, на държавни и общински органи и институции, както и на бизнеса, подкрепил родолюбивата идея на 95-годишното техническо училище в Казанлък. На събитието ще присъстват и гвардейци от Шести гвардейски ученически отряд от град Айтос.

* Капелмайстор, който задава ритъма на оркестъра на марша; Палката, с която диригентът задава ритъма за маршируващия духов оркестър