СУ „Екзарх Антим I” откри новата учебна година със STEM-център

Бъдещето става част от настоящето – ето това се случи в СУ „Екзарх Антим I” с изграждането на модерния STEM-център. STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика. Голяма част от третия етаж на най-старото казанлъшко училище – СУ „Екзарх Антим I”, отворило врати преди 185 години - през 1837 година, е изграден като STEM-център. В него има 7 кабинета – по информатика, предприемачество, математика, физика и химия,биология, чужди езици.

Всички те са обрудвани с най-модерната техника за обучение, а дизайнерското решение при оформяне на кабинетите, на коридорите и местата за четене и срещи, създава една изключително приятна среда за учащите се. Както се казва, условията са толкова хубави, че единственото, което остава за децата, е да да учат и пак учат. Дизайнът е на Нели Стефанова и арх. Лъчезар Николов, изпълнител е фирмата с ръководител Нешо Запрянов. Средствата за изграждане на тази иновативна учебна среда идват по линия на Министерството на науката и образованието – 300 хил. лв., и още 300 хил. лв. от бюджета на училището. По думите на директора на учебното заведение Радиана Стефанова, СУ „Екзарх Антим I” е едно от 130-те български училища, одобрено за изграждане на STEM-среда. То е обявено и за иновативно училище. Според старши експерта по природни науки и екология в Регионалното управление на образованието в Стара Загора Кузман Кузманов, следващата стъпка в тази национална програма е да се прибави и арт, т.е.бъдещата иновативна среда вече да включва и изкуство и ще се нарича STEAM. Това на практика е постигнато в „Екзарх Антим I” с паралелките по музика.

Чрез STEM-методиката учениците вземат участие в експерименти, биват насърчавани да споделя идеите си и да допринася за развитие на групови проекти, насочени към опознаване на света около тях. STEM позволява на учениците да преминат отвъд придобиването на теоретични знания и да се насочат към практическото прилагане на наученото. По този начин те придобиват широк спектър от умения и компетенции, които ще са им необходими в 21-век.

Новият център бе тържествено открит с прерязване на лента от директора Радиана Стефанова, учителката по химия Детелина Златева и ученичка от училището. Последвалата опознавателна обиколка по кабинетите предизвика възхищението на всички гости на училището.