По случай професионалния празник на МВР - 5 юли, и 140-ата годишнина от създаване на ведомството са наградени 50 служители на ОДМВР – Стара Загора. Отличията им са връчени за постигнати високи резултати и конкретен принос в дейността по опазване на обществения ред и противодействието на престъпността на тържествена церемония. С “Писмена похвала” от директора на ОДМВР - Стара Загора, са наградени 30 служители на дирекцията и още 19 служители на Второ РУ - Стара Загора, и РУ – Казанлък, от началниците на съответните районни управления.

С “Почетен знак на МВР” – ІІ степен, за постигнати трайни високи резултати, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните задължения, със заповед на Министъра на вътрешните работи Младен Маринов е награден комисар Илиян Георгиев Илиев, началник на отдел “Охранителна полиция” при ОДМВР – Стара Загора.

Със заповед на Главния секретар на МВР, главен комисар Ивайло Иванов с “Писмена похвала” за постигнати високи резултати, проявени инициативност и професионализъм при изпълнението на служебни задачи е награден главен инспектор Красимир Христов, началник на РУ - Чирпан.

На 5 юли се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. На тази дата през 1879 година княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет. През същата 1879 година е създадена и Окръжната полицейска инспекция - Стара Загора, под ръководството на окръжен управител. През 1934 г. тя става областна полицейска инспекция, оглавена от областен полицейски инспектор. През 1938 година Областната инспекция се преименува на управление, в което функционират три служби - “Държавна сигурност”, “Криминална” и “Административна”. След започване на Втората световна война за борба със спекулата е била създадена и стопанска група.

Областното полицейско ръководство е било пряко подчинено на Областната управа и на Дирекция на полицията - София. Под ръководството на областния полицейски началник са били всички униформени и цивилни полицейски сили в областта, която от 1934 г. до 1944 г. е включвала околиите: Ардинска, Борисовградска, Ивайловградска, Казанлъшка, Крумовградска, Кърджалийска, Момчилградска, Новозагорска, Свиленградска, Старозагорска, Харманлийска, Хасковска и Чирпанска.

Днес Областна дирекция на МВР - Стара Загора, като структурно звено на Министерството на вътрешните работи, продължава да изпълнява основните задачи по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на правата и свободите на гражданите, опазване на техните живот, здраве и имущество и разследване на престъпления на територията на Старозагорска област.

Професионалният празник на служителите се е състоял в сградата на ОДМВР – Стара Загора с кратко тържество и със станалия вече традиционен турнир по футбол за служители на МВР, информира пресцентърът на областната дирекция.

На снимките: Директорът на ОДМВР - Стара Загора, старши комисар Стоян Стоянов, връчва отличието на началника на отдел "Охранителна полиция", комисар Илия Илиев.

Моменти от проведения футболен турнир.