Известната поп и джаз певица от Казанлък Надя Тончева ще изнесе поредица от концерти пред българите в Съединените американски щати за големия християнски празник Воскресение Христово. Надя Тончева заедно с пианиста Павел Цонев са поканени от Младежкия бенд с ръководител Изидор Рудник на Хай скул „Кларк Монтесьори” в Синсинати да изпълняват популярни български песни и световни хитове специално за българската общност зад океана. Традицията в тази част на света повелява по време на Великденските празници българите да канят свои сънародници музиканти, но за първи път тази година са поканени джаз изпълнители в лицето на казанлъчанката Надя Тончева и на нейния колега от Музикалното училище в Стара Загора Павел Цонев.


Визитата на нашите изпълнители в САЩ идва в отговор на посещението на Младежкия бенд на на Хай скул „Кларк Монтесьори” в България и големия концерт, който музикантите изнесоха в Стара Загора на 21 март тази година. Ръководителят на бенда Изидор Рудник е влюбен в България и в българската музика и нито за миг не се колебае да покани Надя и Павел в Америка. Двамата заминават за Синсинати, където от 26 април до 5 май ще представят богата концертна програма като подарък за нашите сънародници там.


Д-р Изидор Рудник е национално признат американски джаз педагог, композитор и аранжор, джаз тромбонист и диригент. Повече от тридесет години д-р Рудник е работил със студенти от средните училища и колежи и университети от САЩ и Европа. Той има бакалавърска степен по музика по джаз и магистърска степен по композиция в Университета на Северен Тексас и доктор по музикални изкуства в джаз изпълнения от Университета на Маями (Флорида). Завършен композитор и аранжор, д-р Рудник е написал творби за големи и малки джаз ансамбли, камерни ансамбли, симфоничен оркестър и вятърен оркестър. Споделя сцената с видни американски джаз изпълнители, включително Джими Хийт, Слайд Хемптън, Еди Гомес и Дейвид “Фатхед” Нюман, както и европейски джаз изпълнители. В момента е мениджър по учебната програма за изящни и сценични изкуства в държавните училища в Синсинати, където ръководи всички творчески и академични дейности в областта на изкуствата в CPS. Изидор Рудник е носител на престижни награди в Америка и Европа.