Казанлъчанин в конкурс с награден фонд от 1 млн. долара

Този месец юли в Силициевата долина в САЩ е финалът на Международния конкурс за социални предприемачи „The Venture”. Конкурсът е с общ награден фонд от 1 млн. долара. Там жури, съставено от специалисти в бизнес сферата, ще избере победителя сред пет компании, които са останали след полуфинала измежду всички 16 компании от цял свят. Сред 5-те финалиста е и българската компания Артезис /Arthesis/, в която участва и казанлъчанинът Георги Чипов.

Той е възпитаник на ПГ „Иван Хаджиенов” в Казанлък, от класа на преподавателката по математика Веселина Терзиева. Завършил е електроника в Техническия университет в София. Георги е един от четиримата члена на екипа, който разработва уникални персонализирани обвивки за протези чрез 3D принтер. По думите му, „технологията на 3D принтирането навлиза в абсолютно всяка област”. Георги е убеден, че съвсем скоро по този начин и с тази технология ще се строят къщи, ще се принтират органи, цели машини, двигатели, храна и т.н.. В момента има няколко места в света, където успяват да принтират черен дроб и бъбрек, които „живеят” няколко дни. Отделно в момента технологията на 3D принтирането се използва в медицината, като се правят импланти, кости, стави и какво ли още не. Технологията ще помогне да се спасят изключително много хора.
Навръх Великден казанлъшкото момче бе в родния си град и се срещна със свои връстници, на които подробно презентира разработката, сподели и досегашен опит.
Идеята за уникалната разработка на младите български учени възниква спонтанно преди малко повече от 2 години. За нея в ефира на Дарик радио Георги, в качеството си на част от радиопроекта "Дарик и "IBM 5 in 5 иновации", разказва: „Всичко започна преди две години в едно споделено работно пространство, над което има фитнес. Един от фитнес инструкторите беше с протеза. Тогава имахме бизнес, свързан с 3D принтирането, и се замислихме какво можем да направим за него. Хората с протези са напълно нормални - те тичат, карат колело, просто не им харесва начинът, по който изглежда протезата. Точно затова ние решихме да направим нещо красиво, с което може да се облече протезата - реално правим дрехи за протези.” Целта на Георги и колегите му е с разработката си да направят възможна и поносима за нуждаещите се цената на една обвивка за протеза, която да е от порядъка на около 150 евро, при сегашни от над 700 евро и нагоре. Социалното министерство в България покрива 300 лева на година за такава козметична обвивка.