19-годишният софиянец Георги Стефанов е големият победител на второто издание на маратон „Розова долина”, който се проведе на 28 май в Казанлък. Младежът е студент в УНСС и за първи път бяга на класическата дистанция от 42 километра. За казанлъшкия маратон разбрал от свои приятели, участвали в неговото първо издание, през миналата година. „Организацията е чудесна, трасето добре подбрано, всичко бе на много високо ниво, догодина бих учествал отново”, каза победителят.
При жените първа е Десислава Василева, която постави подобри рекордът от миналата година, като свали времето на пробега на трасето при дамите – под 4 чака. Тя финишира с време 3,21 часа, с 21 минути повече от постижението на Георги, на който малко не му достигна да направи също местен рекорд.
182 участници на възраст от 11 до 75 години застанаха на старта при мъже и жени във второто издание на маратона, организиран от Община Казанлък, ТД „Орлово гнездо“ и СК „Орлово гнездо“, част от програмата за 120-ия Празник на розата. Състезателните дистанции в него са три: класически маратон – 42 км., полумаратон – 21 км. и къса дистанция -10 км. Атлетите стартираха от парк „Розариум“ в Казанлък, и преминаха през трасета, които включваха освен град Казанлък и населени места в Общината – Енина, Крън, Шипка, Шейново и Хаджи Димитрово. В началото на състезанието валеше слаб дъжд, а после маратонците бягаха при перфектно за този вед бягания време.
В полумаратона, на 21 км. победител при мъжете с време 1:24:51 ч. стана Светлозар Стоянов, а при жените, на почетната стълбичка стъпи Виолета Тотева.
Нанко Казаков бе най-бърз от 46 участници в надпреварата на 10 км. за мъже, с време 39:11 минути, а при жените приза взе Мария Стоянова.
Общо бяха раздадени общо 32 награди, а всеки получи и медал за участие. Най-младият маратонец бе 11-годишният Ради Христов, а най-възрастен бе 75-годишният британец Алън Кей.
На 29 май четирима съмишленици на казанлъшкия ултрамаратонец Ради Милев заминават за Гърция. Те ще преминат за няколко дни екстремния маршрут от връх Митика на планината Олимп, до родния Казанлък, отколешна идея, която се реализира точно на 120-годишнината на Празника на розата. На 4 юни те ще се включат в празничното шествие, запалвайки символичен олимпийски огън.