Ето какви препоръки дават от Министерство на външните работи:
- Пътуващите с автомобили в Северна Гърция да напълнят резервоарите си с гориво на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение още от началото на своя престой в страната или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на дълги опашки в някои от курортните места. Бензиностанциите към момента приемат единствено заплащане в брой. Не препоръчваме да се носят туби с бензин от България, тъй като това в общия случай е незаконно в Гърция (съществуват специфични изисквания за съхранението на горива в страната) и би могло да доведе до реални проблеми при извършване на проверки от страна на гръцките полицейски и контролни органи, особено през летния пожароопасен сезон.

- Да си осигурят достатъчно пари в брой, но и да полагат особено внимание при опазването на същите поради нарасналия брой на джебчиите по курортите и джебчийските кражби. Добър вариант е използването на сейфовете, които се предлагат в повечето хотели на п-в Халкидики и по другите туристически места.
- Да проверят предварително в хотела, където са направили резервация, какъв начин на плащане ще бъде приет от администрацията (кредитна, дебитна карта или в брой), ако същото не е вече осъществено от България. Туроператорите също да уточнят предварително с гръцките хотелиери начина на заплащане на туристическите услуги за своите клиенти.
- Гражданите да не разчитат на теглене на пари от банкомати в Солун и Северна Гърция, които не само са трудно достъпни поради огромните опашки от чакащи хора пред тях, но много често в по-малките и отдалечени места не биват зареждани редовно с банкноти.
- Плащанията в гръцките заведения, без някои по-луксозни ресторанти, по принцип се осъществяват с пари в брой.
- Налице е липсата на някои основни и особено вносни стоки и лекарства в магазинната мрежа и аптеките в Северна Гърция, най-вече в по-малките населени места. В тази връзка препоръчваме гражданите да се снабдят с такива от нашата страна, преди влизане в Гърция, особено ако държат да използват точно определен вид стока или лекарство, като все пак се имат предвид и съществуващите ограничения (количества) в митническия режим между двете страни.
- Паспорти, шофьорски книжки и други лични документи могат да бъдат съхранявани в хотелите и др. места за настаняване в Северна Гърция, като не е нужно едновременното носене на всички от тях, гръцката полиция проявява разбиране при извършването на проверки, освен при управлението на МПС.
- Препоръчително е гражданите да разполагат с контактите на двете задгранични представителства на Р България в Гърция (Посолството в Атина и Генералното консулство в Солун), като при всеки възникнал проблем или необходимост от съвет да се свържат своевременно на предоставените телефони и ел. адреси.

Източник: http://www.economy.bg/