С венец от върбови клонки си заръчваме здраве и благоденствие
В ранната утрин на Цветница традицията повелява всички неомъжени девойки да сплетат венци от клонки на върба и да ги окачат на входната врата. Това се прави, за да може красивият празник на цветята, посветен на влизането на Христос в Йерусалим, да бъде посрещнат с надежда, вяра и очаквания за здраве и благоденствие.
С венец от осветени в църквата върбови клонкиокичваме косите си или поставяме в дома си, защото вярваме, че върбовите клонки имат силата да лекуват, да пазят от лоши очи и несгоди. Тази година Цветница е на 24 април.

Шест дни преди своето възкресение Исус Христос бил посрещнат на портите на Йерусалим по царски, като ликуващият народ го приветствал с палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Той бил смятан за Син Божи, след като ден по-рано върнал от мъртвите Лазар, брата на Марта и Мария. С възторжени възгласи: "Осанна!" Спасителят бил възторжено посрещнат от хората пред градските порти, а пред него се разстилала дълга пътека от листа на финикова палма.

А защо върбови клонки носим от църквата навръх Цветница? По форма върбовите листенца най-силно напомнят тези на финиковата палма. Любопитното тук е и названието на палмата. Името й идва от феникс – птицата, която непрекъснато умира и се възражда от пепелта (след като повехне, финиковата палма отново се възражда с млади издънки от корените). Вирееща край оазисни райони, тази кралица на безсмъртието, е характерна с дългите си корени, за да търси с тях влага дълбоко в земята. Тя е забележителна и с великолепните си оранжевожълти съцветия.


Финиковата палма може да бъде изящно екзотично бижу сред богатството от стайни растения. Малко е капризна, но е разкошен декор, внасящ свежест и уют, разказва флористката Кортеза Монева, която преди 10 години превръща хобито си да отглежда и аранжира цветя в своя професия. Това цвете на жизнелюбието се нуждае от редовно поливане с чиста филтрирана вода, най-вече в периода на растеж. Ежегодно се присажда, а през цялата година вирее най-добре при температура между 18-25 градуса. Слънчевата светлина е изключително необходима на финиковата палма, но не бива слънцето директно да я огрява.

Езикът на цветята може да говори много повече за емоциите на човек, отколкото думите, убедена е Кортеза Монева. Ако поднесете бегония, това означава пожелание за дълъг живот и добро здраве.
Божурът, игликата и невенът предпазват от лошите мисли на околните. Белият и червеният божур са символ на здраве и младост. Здравецът винаги се използва при радостни обреди, а вечнозеленият му цвят означава свежест и сила.

Карамфилите, колкото и традиционни да изглеждат, са едни от цветята, носещи най-много символика. С бял карамфил ще кажете на човека до вас, че ви добър приятел, с лилавия – че оценявате високия му интелект, пъстрият е намек, че сте обвързана. Червеният карамфил е цвете на страстта, с жълтия демонстрирате ревност. С букет от лалета ще подскажете на човека до себе си, че от приятелството до любовта има само една крачка. Люлякът е лиричният посредник. Маргаритките са посланици на свободата и красотата. Подарете тинтява, росен, перуника или омайниче, когато искате да стоплите отношенията помежу си.
Хризантемата означава надежда за по-добри дни. Червената роза е символ на духовната красота и силна любов.


В букети, кошници или аранжирани в различни съдове, живите цветя могат да се съчетават и така да носят още по-силни послания към хората, за които са предназначени, или в дома ви, убедена е Кортеза. За нея аранжировката е истинско изкуство и дори луковици със зелени перца могат да стоят елегантно, ако са подредени в подходящ съд, със стил и вкус. И в черпука от яйце може да се направи живо бижу за масата, стига да е постигната хармонията между цветовете, допълнителните украси и със самия повод.

Днес има изключително многообразие от материали, артсъдове и други аксесоари, с които да се направи една уникална аранжировка на живи цветя, споделя Кортеза Монева. Флористиката е изкуство, което изисква усет към изящното. Но най-вече тя е любов към цветята, които се нуждаят от непрекъснати грижи, за да ти се отблагодарят със своята красота.