„Този ден е духовна радост за мен, защото преди 21 години блажено починалият Старозагорски митрополит Панкратий ме въведе в дворите на храма Божий, даде ми монашески подстриг с името на Св. Киприан епископ Картагенски, законодателят на църквата, този, който устояваше мъченически своята вяра. Именно той закрепи основата на църквата в правовата й система, че където е епископът, там е и църквата, там е и богомолният народ, там трябва да бъдем всички, да бъдем вдъхновявани и вдъхновяващи се, именно от подвига на отишлите си наши отци и братя от този свят, но оставили следи след себе си, които до днес се помнят, до днес тачим и днес винаги ще споменаваме“, каза в словото си към присъстващите в храм "Успение Бгородично" в Казанлък митрополит Киприан. Той се обърна с дълбока багодарност към всички духовници и миряни, уважили неговия имен ден и добави: „Нека Св. Киприан Епископ Картагенски ни помага винаги в нашите трудове, добросърдечие и добротворни дела, за да можем в ревност, да пазим своята вяра, душа и любов помежду ни".

В Казанлъшкия храм „Успение Богородично” днес бе отслужена Божествена св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, викарния епископ на Видинския митрополит Дометиан – Белоградчишки епископ Поликарп и викарния епископ на Пловдивския митрополит Николай – Знеполски епископ Арсений, навръх именния ден на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Митрополит Антоний отправи молитвените благопожелания на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит: „Благопожелавам преди всичко крепко здраве, бодрост на духа, все така съвестно да изпълнява своите архипастирски дела. Да води всички в пътя на любовта, правдата и мира, да бъде онзи свидетел за Христовата истина, за която знаем, че нашият спасител е казал, че познавайки я тя ще ни направи свободни... Нека Бог да окриля всички нас!”


На службата присъстваха областният управител Гергана Микова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, председателят на общински съвет Казанлък Николай Димитров, както и ръководители на редица инститиции в Казанлък и областния център Стара Загора.


Духовната радост на присъстващите бе допълнена от митрополитския хор, а свещеник Иван Стоянов бе награден с офикията „протойерей”.