Японци ще строят завод за кабелни инсталации в Димитровград


Японският производител на кабелни инсталации за автомобили „Язаки“ ще открие своя завод в Димитровград до една година, съобщава http://www.economy.bg, позовавайки се на информация от Община Димитровград.

Първа копка на завода ще бъде направена между 20 и 25 юли тази година, като на нея са поканени министър-председателят на Републиката Бойко Борисов, както и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Очаква се инвестицията да надхвърли 50 милиона евро. Първоначално ще бъдат наети 250 служители, а впоследствие бройката постепенно ще се увеличи до над 3 000 души.

Новият завод в Димитровград ще е третият за японската компания, която вече има свои заводи в Сливен и Ямбол. В Сливенския завод на фирмата работят 1 300 човека, а в Ямбол над 3 хиляди души.

До момента "Язаки България" е инвестирала вЯЗаки България 60 млн. евро.

Групата навлезе в страната през 2006 г. с първоначални намерения да построи завод в Сливен, но впоследствие предпочете Ямбол, където се произвеждат електрически системи за Renault и Ford. Заетите в този завод са около 3700 души. През 2012 г. компанията започна да произвежда и в Сливен, след като купи терен от 35 000 кв.м от Едоардо Миролио. В сливенското предприятие работят още 1300 души, заети с производството на кабелни инсталации за Ford Transit. Сега в завода има планове за нов проект, отново свързан с Ford Transit. Произвежданите електрически инсталации ще бъдат с повече опции и по-голяма сложност.

В сектора за автомобилни компоненти в България работят и други производители на автокабели. Такива предприятия имат немската "СЕ борднетце" в Мездра и Карнобат, турските "Нурсан аутомотив" в село Люляково край Бургас и "Аркомат" в Казанлък, а неотдавна производство започна и германската Nexans в Плевен.