Технологиите на 2018-а: 5G и Как ще носим портфейлите си?


Кои са най-съществените промени в технологиите, които ще се превърнат в основни отличителни черти на 2018 г., ако не броим някои очевидни тенденции в потребителските технологии като функциите за разпознаване на лица, услугите „до поискване“ и 360- градусовите снимки? Учените и анализаторите в изследователското звено на голяма телекомуникационна компания виждат седем технологични тенденции, които ще доминират през следващата година.

Новините в социалните медии: По-малко „социалност“, повече „медийност“

Разколебани от липсата на значими за тях новини, потребителите на социалните мрежи вероятно ще започнат да търсят други платформи за информация, ще започнат да „прецизират“ своето онлайн присъствие, така че то да се насочи най-вече към новини от приятели и семейство“, казват анализаторите. Междувременно обаче, Facebook ще продължи да се развива като комуникационна платформа, както чрез все по-популярния Messenger, така и чрез Facebook Groups за микро-координация между членовете им.

Хората наистина ще започнат да четат правилата и условията за ползване на онлайн услуги

В средата на 2018 г., Европейският съюз съществено ще промени своя Общ регламент за защита на данните. Това може да звучи скучно, но всъщност е доста важно по няколко причини:
- Клиентите на всяка дигитална услуга - ще станат собственици на данните, които създаваме с ползването на тези услуги.
- Регламентът ще засили защитата на тези данни за всички потребители в рамките на ЕС, с цел потребителите да получат контрол над тях.
- Освен това ще се промени начинът, по който компаниите ще искат от нас разрешение да ползват тези данни.
Тази промяна е от ключово значение и в началото ще видим доста различни варианти на правилата и условията за ползване на услугите. Все още не ясно как това ще се отрази на ситуацията в Азия, но се очаква промяната в Регламента да има ефект и там в следващите месеци и години. „Глобални компании като Google и Facebook може да направят така, че новите Правила и условия за ползването на услугите им да бъдат валидни за целия свят“.

Изкуственият интелект и Deep Learning ще достигнат масовия пазар

Deep Learning (дълбоко обучение) е раздел от машинното самообучение, който се занимава с изучаването на света чрез създаването на големи модели и ползването на огромни масиви от данни, като по този начин се стига по-близо до изкуствения интелект.

Изкуственият интелект (AI) и най-вече Deep Learning, т.е. „магията“, която ни дават автономните автомобили и функцията за разпознаване на лица, са твърдо сред най-горещите теми през последните няколко години. „Вярваме, че 2018 г. ще бъде годината в която deep learning ще се превърне в нещо повече от модна тема и ще намери нови пазари извън интернет гигантите“. Технологията ще навлезе в широк спектър от индустрии, включително здравеопазване, енергетика, транспорт и телекомуникации. Компаниите, които успеят с внедряването ѝ, ще постигнат това с цената на огромен труд, добре формулирани потребителски модели и умения и знания, с които да създават тези модели.

Блокчейн – ще може ли технологията да излезе от люлката на криптовалутите?

Блокчейн е непрекъснато разрастващ се списък от записи, наречени „блокове“, които са свързани помежду си подобно на верига и са защитени криптографски.

В зависимост от това кого ще попитате, ще получите различни отговори, но общото между всички тях е че проблемите в тази област ще се увеличават. През 2018 г. блокчейн технологията може да срещне трудности с напускането на уютната люлка на криптовалутите. Блокчейн е най-добре позната като технологията зад Bitcoin, дигиталната валута, която не се нуждае от централизирано управление, което да гарантира трансакциите. Едно от удобствата на блокчейн технологията е, че тя по презумпция е доста устойчива на модификации. В това обаче се корени и проблемът с диверсифицирането на възможните ѝ практически приложения.
За да бъдат създадени по-разнообразни и полезни решения, базирани на блокчейн-технология, разработчиците трябва да могат да я променят с цел отстраняването на бъгове, за да могат да я ъпгрейдват и за да предлагат широко приложими инженерни решения.

През 2018 г. реалността ще бъде добавена

Струва ни се, че Pokémon Go се появи едва ли не преди години, а „добавената реалност“ (AR) вече се готви за нови достижения. С последната версия на операционната система на iPhone, Apple предложиха и вградена поддръжка за добавянето на разнообразна допълнителна информация към всяко изображение, заснето с камерата на устройството. Това означава, че програмистите са успели да преодолеят голяма част от трудностите и AR изведнъж вече е достъпна за стотици хиляди разработчици на приложения за iOS. Можем да очакваме приложения за навигация, които използват камерата на телефона ви и „налагат“ върху изображението маршрута ви, както и мобилни игри, които ще надминат Pokémon Go.

Зимните олимпийски игри и виртуализацията ще дадат старта на 5G

Зимните олимпийски игри в Южна Корея ще ни позволят да видим 5G в действие чрез засилване на виртуализацията на мобилните мрежи, благодарение на първите конкретни спецификации за 5G и на наличието на радиочестотен спектър. Освен че ще можем да проучим развитието на технологията и да видим тестове на най-новите технически функционалности, можем да очакваме и демонстрации на конкретни потребителски приложения. Възможно е да видим дрон, оборудван с 5G технология, да следва във въздуха състезателите на ски-скокове и възможност за различни гледни точки към пистите чрез 5G-свързани камери.

Как ще носите портфейла си?

През 2018 г. все повече устройства ще се превръщат в инструменти за разплащане – ключове за коли, автомати за напитки, смартфони, автономни автомобили, спортни часовници и т.н. Изкуственият интелект и „интернет на нещата (IoT) ще генерират интелигентни и персонализирани клиентски услуги, които от своя страна ще позволят създаването на още повече специално създадени решения в помощ на взимането на финансови решения от страна на клиентите и компаниите, ще осигурят по-добро управление на риска и ще намалят разходите. В Европа през следващата година ще влезе в сила нова Директива за платежните услуги (PSD2), която ще позволи достъпа до банковите данни на потребителите от страна на компании за финансови технологични услуги.
Това отваря вратите за т.нар. „отворено банкиране“ и за други иновации и освен това ще отправи доста нови предизвикателства към съществуващите бизнес-модели и екосистеми за разплащания на телекомуникационните оператори. Сигурността ще бъде основна тема, за да се предпазят от посегателства на хакери устройствата, чрез които ще се правят тези плащания“, сочат анализаторите на компанията.

Източник: Economy.bg