Спират производството  на Ан-124 „Руслан“

Русия спира производството на легендарните тежки самолети Ан-124 „Руслан“, като в перспектива планира да ги замени с нова далеч по-съвременна летателна машина от този клас. Това обяви вицепремиерът Юрий Борисов, цитиран от Интерфакс.

„В момента няма необходимост от строителството на нови самолети „Руслан“, тъй като вече разполагаме с пълен парк от наличните, които могат спокойно да летят до 2050 г.“, уточни висшият чиновник.

Борисов допълни, че научно-изследователските работи по разработването на модернизиран Ан-124 вече са заложени в плана на Държавната програма за въоръжение до 2027 г. “Руслан“ е тежък военно-транспортен самолет с товароподемност до 120 тона. Първият лайнер от този модел е вдигнат във въздуха през 1982 г., като серийно се произвежда в Уляновск от 1984 до 2004 г. За този период са построени общо 55 машини, 26 от които са на разположение на Военно-космическите сили на Русия, а останалите са собственост на частни авиокомпании.

Освен с модернизиран свръхтежък самолет, в близките години руската армия ще се сдобие и с ново стратегическо въоръжение, оръжия с висока точност и със съвременни информационни технологии.

Вицепремиерът анонсира и строителството на кораби върху въздушна възглавница, като се планира тяхното производство да бъде възложено но Хабаровския корабостроителен завод, предаде РИА Новости. „В държавното програма за въоръжение е заложено конструирането на плавателните съдове върху въздушна възглавница „Зубър“ и „Мурена“, които ще бъдат с различни размери“, уточни Борисов.Източник Епицентър