Руски професор забавя стареенето с  50 години

Чрез специалната плазмафереза на проф. Валерий Войнов можем да живеем още 50 г.


Отлагането на стареенето и вечната младост са мечтани от хората от векове. Но от години има изобретен руски апарат за специална плазмафереза, чрез който се очиства кръвната плазма от натрупани токсини и шлаки, и вече е достъпен в България. По този начин се удължава човешкият живот с 50 г., забавя се стареенето на организма и се държат в ремисия десетки болести, повечето хронични.

Миниапаратът е изобретен от руския проф. Валерий Войнов, който е в България тези дни и разказа за достъпната процедура и за себе си на среща с журналисти. Световноизвестният учен ще бъде главен консултант на Клиниката по естетична медицина, антиейджийнг и клетъчни терапии „Мона Лиза“, която собственикът на Университетска болница „Софиямед“ д-р Михаил Тиков открива на 12 януари следващата година.

Плазмаферезата е процедура, известна от повече от 100 години. Прави се пречистване на кръвната плазма на пациентите от антитела и токсини. Разликата между апарата на проф. Войнов и останалите използвани в съвременната медицина апарати е в количеството плазма, която се извлича от организма на човека за една процедура.

„При обичайната плазмафереза се изваждат от 2 до 4 литра плазма от човек, но тъй като не може да бъде оставен без тази кръвна съставка, се налага на пациента да бъде прелята донорска кръвна плазма. Това се нарича плазмообмен, но при него съществува опасността човек да се снабди с някой вирус чрез донорската плазма. Нашият подход се заключава в това, че провеждаме плазмаферезата в малък обем. За нашия апарат трябват около 80 мл кръв, които могат да се извлекат от всяка вена по тялото, а не се налага да се поставя централен венозен източник, което също не е безобидна процедура. Апаратът е единственото средство, което може да се използва при недоносени бебета и новородени, тъй като филтрира и по-малки количества кръвна плазма. Със стандартната плазмафереза това не е възможно да бъде направено”, обясни проф. Войнов.

Обикновено курсът на лечение на редица хронични заболявания, а също и за тяхната профилактика, се състои от 4 процедури, които се провеждат през ден, веднъж годишно. Автоимунните заболявания, диабетът и хепатит С могат да бъдат овладени с плазмафереза. При рак се прилага успоредно с химиотерапията, за да се извличат от кръвта токсините.

„Заболяванията са хронични, защото органите не могат да се изчистят от натрупаните токсини. Това не се получава с още лекарства, тъй като те също остават в кръвта и в плазмата. Всички заболявания водят до това, че умираме 50 г. по-рано. Не казвам, че има вечна младост, но можем да забавим стареенето на организма и да съхраним качеството си на живот по-дълго време”, допълни световноизвестният учен.

Повече за метода и за него четете в интервюто му за в. „Доктор”, който ще излезе на 12 декември.

Маргарита Благоеваq БЛИЦ